уторак, 15. август 2017.

Весић: Братимљење Врачара и централне пекиншке општине Сиченг

Градски менаџер Горан Весић и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић примили су делегацију централне пекиншке општине Сиченг (Xicheng, у преводу Западни град) коју је предводила председница Џанг Догмеи (Zhang Dongmei).

Горан Весић jе захвалио гостима из Кине на посети и подсетио да су Београд и Пекинг сестрински градови још од 1980. године.  

– Сарадња наших градова ће бити продубљена када у септембру буду одржани Дани Пекинга у Београду. Биће то прилика да грађани Београда упознају Пекинг, кинеску културу, спорт и историју, као и да се сусретну наши привредници – рекао је Весић и додао да је број кинеских туриста који су ове године посетили Београд већи за више од  120 одсто у односу на прошлу годину.

Он је истакао да је Београд ове године на 14. сајму у туризма у Шангају проглашен за најпопуларнију дестинацију на основу гласања посетилаца и кинеских туристичких агенција, што јасно говори да ће број туриста из Кине бити у порасту и наредних година. 

– Кина и Србија су пријатељске земље које имају споразум о стратешком пријатељству а међусобно поштовање и подршку смо много пута показали на делу – поручио је Весић делегацији из Пекинга и додао да је Кина снажно подржала Србију у њеној борби против једнострано проглашене независности Косова и Метохије као што Србија подржава политку једне Кине.

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић истакла je да је Београд поносан јер Кина код нас гради највећи културни центар у овом делу Европе. 

– Изградња оваквог културног центра представља част за Србију и доказ је не само нашег пријатељства већ и значаја који Кина придаје нашој земљи. Надам се да ће успостављање директне авио-линије између Београда и Пекинга повезати наше градове и довести још више кинеских туриста у наш град. Београд је град који живи од туризма и зато смо почетком ове године поставили нове информационе табле за туристе које осим обавештења на енглеском и српском језику имају информације и на кинеском језику – казала је Андреа Радуловић. 

Весић је предложио да централна београдска општина Врачар потпише споразум о братимљењу са централном пекиншком општином Сиченг, што је кинеска страна прихватила. Пекиншка општина Сиченг представља срце Пекинга и простире се на 46 квадратних километара где живи 1.243.000 људи. У овој општини налазе се скоро све најважније кинеске државне институције и она је осим политичког, и финансијски и привредни центар Кине. Он је истакао да верује да ће Врачар и Сиченг успешно сарађивати као што сарађују Београд и Пекинг.

Између осталих, састанку су присуствовали градски секретари за културу и саобраћај Ивона Јевтић и Душан Рафаиловић, као и директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.