петак, 18. август 2017.

Синиша Мали: Београд је наш дом и заједно га уређујемо

Прошле године смо имали 500 градилишта, сада већ преко хиљаду, а ни са тим нисмо задовољни јер бисмо волели да их буде што више, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Говорећи о актуелној ситуацији у престоници, Мали је истакао да ће већи број градилишта донети више посла нашој грађевинској индустрији и радницима. Привреда бележи раст, навео је Мали, а са друге стране, после свих тих инвестиција остају нам радна места, нови тржни центри, пословне зграде и други објекти. 

– Пре два месеца имали смо ребаланс градског буџета и по први пут смо га направили тако што смо имали веће приходе него што смо планирали, а њих имамо због рекордног броја запослених у нашем граду и доприноса који се добијају по том основу. Дакле, запошљавате људе, новац улази у буџет, као и велики број инвестиција, и онда трошите и инвестирате даље, дајући онима којима је најпотребније. Почели смо са давањем по 10.000 динара свакој породиљи на територији града, купујемо аутобусе, градимо нове вртиће, домове здравља и то је најбољи начин да расте ваша локална самоуправа – нагласио је Мали. 

Изградњом нових зелених површина, урбаних џепова и реконструкцијом улица такође се повећава квалитет живота. Београд је сваког лета велико градилиште и „наставићемо да радимо велике булеваре, нове улице и наставити да уређујемо град због генерација које долазе после нас”, рекао је Мали.
Говорећи о реконструкцијама које су у току у граду, градоначелник је апеловао на суграђане да буду стрпљиви. 

– Упоредићу то са мајсторима који вам дођу у кућу. То није пријатан осећај, али када се посао заврши, имате лепо уређен стан. Београд је наш дом и зато уређујемо Славију и Булевар ослобођења, као и све друге улице и скверове. Због тога апелујем на суграђане да имају стрпљења, јер ћемо након тога имати лепши Београд. Такође, синоћ је прорадило декоративно осветљење на фасадама у Карађорђевој улици, а биће их још петнаестак, а расписали смо и јавни позив за још 16 фасада. Осветлили смо и четири објекта на Београдској тврђави и до краја године у четири фазе осветлићемо целу тврђаву, чиме излазимо из сивила и чинимо Београд градом са новом енергијом, што препознају како суграђани тако и туристи који долазе у главни град – додао је градоначелник. 

Он је истакао изузетно паметну и посвећену политику председника Србије Александра Вучића, која је довела до равномерног развоја свих делова Србије. 

– Не развија се само Београд већ и Нови Сад, Ниш, Крушевац, Крагујевац...У сваком граду ничу нове фабрике, расте број инвестиција и мени је јако драго због тога. Инвеститори долазе у нашу земљу, а ми као представници локалних самоуправа морамо да будемо спремни. Осим тога, желимо да инвестирамо у људе, због тога сарађујемо са Београдским универзитетом и инвестирамо у стипендије за младе. Пре два дана сам са министром просвете Младеном Шарчевићем обишао радове на обнови једне школе у Обреновцу. Тренутно обнављамо пет школа, а ускоро следе и радови на згради Пете економске школе – открио је Мали. 

Мали је такође истакао да је у разговорима са инвеститорима приметио да било да је у питању тржни центар или стамбени објекат, продаја станова или изнајмљивање локала обично буду завршени унапред.  

– У Београду имамо проблем, недостаје нам грађевинских радника и фирми које би наставиле посао истим темпом. Данас у Београду на води отварамо каскадну терасу, биће пуно младих и деце, а на тај начин активирамо још један део променаде. До краја године ћемо поставити камен темељац за нову аутобуску станицу у Блоку 42, вредност некретнина расте, што је резултат свих инвестиција које су актуелне у нашем граду – казао је Мали.
Говорећи о новом „Бг порталу”, Синиша Мали је истакао да је на њему могуће добити информације о свим радовима у граду, њиховом почетку, завршетку, културним и спортским манифестацијима и другим дешавањима. 

– За мене је још важније и сматрам да то нисмо довољно добро урадили, та двосмерна комуникација и слушање грађана шта имају да кажу. У октобру ћемо, као прва локална самоуправа, покренути велику кампању са радним називом „Београђани за бољи Београд”. У буџету града предвидећемо неки новац, размишљам о 200 милиона динара, да питамо грађане Београда који су им пројекти важни и да их ставимо на гласање. Нешто слично је радио Париз и хоћу да грађани могу и преко портала да искажу своје мишљење, што ће много значити у напорима да заједно направимо један лепши и бољи Београд – рекао је Синиша Мали.