понедељак, 21. август 2017.

Весић: Обнoвa двoрaнe Дoмa синдикaтa вaжнa зa културу Беoгрaдa

Београду недостају модерне концертне дворане, а Дом синдиката одавно је заслужио да буде обновљен, да добије нову опрему и постане комфорнији – изјавио  је градски менаџер Горан Весић.

Весић је за Политику рекао да је нови закупац испунио захтеве Града Београда у вези са акустиком и проширењем бине како би велику дворану могли да користе и симфонијски оркестри.  

– Према договору са градом, компанија која је закупила и која реновира  дворану „МЦФ мегаком филм” обезбедиће простор за градску галерију на првом спрату Дома синдиката – рекао је Весић и додао да је то што је учинио директор Дворане Дома синдиката Игор Станковић сјајан пример како одговорни пословни људи могу да учине добре ствари за свој град и како новац може да се улаже и у културу. 

Он је рекао да ће део реновиране дворане Дома синдиката већ почетком следеће године бити спремна да поново угости традиционалне градске манифестације које се ту одржавају као што су Београдски џез фестивал и Фестивал документарног филма, али да верује да би део других манифестација као што је ФЕСТ могао да се одржава убудуће у Дому синдиката.

Према речима Игора Станковића, велика дворана доживеће највећи преображај – биће то концертна, филмска и позоришна сала. 

– Уместо 1.600 места, после обнове имаће 1.400 са размаком између седишта већим него до сада. Посебна пажња  биће посвећена акустици дворане, која ће задовољити светске стандарде за класичну музику, али и за филмске пројекције. Балкон и двадесет ложа остају – каже Станковић и додаје да ће се након реконструкције вредне и раритетне оргуље наћи у туристичкој понуди престонице.

У служби велике дворане биће просторије у подруму које најверодостојније сведоче о шест деценија постојања Дома синдиката. У простору од 6.250 квадрата наћи ће се четири биоскопске сале и једна вишенаменска, а осим филмских пројекција, у њој ће бити камерна сала, а служиће и као сала за конгресе и манифестације. 

– За прес-центар, галерију, дечји едукативни кутак са играоницом резервисан је први спрат, док ће бар бити у великом холу у приземљу са летњом баштом истуреном ка Тргу Николе Пашића. Из хола ће, осим степеница, до првог спрата водити и лифт, а реконструисани Дом синдиката биће отворен од 10 сати до један час после поноћи – каже Станковић.

Он додаје да ће у обннову бити уложено три милиона евра, не рачунајући озвучење, расвету и пројекторе, а биће запослено 120 људи.