понедељак, 21. август 2017.

У ОШ „Ратко Митровић” бесплатне радионице за ученике

У Основној школи „Ратко Митровић” (Омладинских бригада 58) од 21. до 26. августа, од 10 до 13 сати, одржаће се бесплатне радионице фреско сликарства и „Лице од папира” за ученике старијих разреда основних школа и ученике средњих школа. Организатор су Пријатељи деце општине Нови Београд, а покровитељ Градска управа – Секретаријат за спорт и омладину. 

Радионица фреско сликарства конципирана је тако да учесницима пружа могућност упознавања са једном од најстаријих сликарских техника, њеним пореклом и значајем, са основама фреско и секо технике, сличностима и разликама, историјатом и друго. Уз усвајање основних практичних смерница у техници израде фреске, полазници пролазе кроз све фазе у изради уметничког дела: од прилагођавања идеје,  од почетне фазе израде (цртежа или слике), преко стилизације, до саме израде фреске.

Тема радионице „Лице од папира” су лица, портрети и слике познатих личности из области ликовних уметности  кроз историју: Салвадора Далија, Тулуза Лотрека, Гогена, Фриде Кало, Пикаса, Ван Гога, Клода Монеа, Леонарда да Винчија, Микеланђела,  Албрета Дирера, Рембранта, Рубенса, Ел Грека, као и Надежде Петровић, Милића од Мачве, Оље Ивањицки, Воје Станића, Саве Шумановића. У радионици ће полазници радити кроки  мањег формата, студију дела већег формата и завршни задатак – одабрано дело као рељефно лице, лице од папира. Лице – портрет одабраног дела израђује се уз помоћ папира, различитих медија (комбинована техника) и  рециклираног материјала. За све учеснике обезбеђен је потребан прибор за рад.

Овим летњим радионицама пружа се могућност талентованој и заинтересованој деци и младима да изразе све своје индивидуалне и креативне, стваралачке способности. Осим мотивације за креативним радом у слободно време, стичу се и развијају и мануелне способности и повећава интересовања и жеља за стицањем и усвајањем нових знања и вештина.