уторак, 22. август 2017.

Београдске школе спремне за почетак школске године

Београдске школе спремно дочекују нову школску годину, изјавио је данас градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Летње месеце смо искористили радно, за улагања где је то било неопходно и за то смо одвојили око сто милиона динара, не рачунајући школу у Бегаљици. Сада се летњи приоритети лагано приводе крају, али настављамо са улагањима док год не будемо задовољни условима за рад и учење у свим школама у Београду – рекао је Гак гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи. 

Он је истакао да је Секретаријат за образовање и дечју заштиту одобрио све оправдане и потпуне захтеве школа, којих је било око 90. Најчешће су се односили на набавку рачунара и друге неопходне опреме, санацију фасада, тоалета, куповину видео-надзора, столарије, намештаја и друго.

Гак је истакао да је најважнији и највећи пројекат санације за ову годину Основна  школа „Иво Лола Рибар” у Бегаљици, где је у току велика санација након пожара и где ће се по завршетку радова вратити 250 ђака ове школе. До почетка школске године биће завршени радови и на школама „Павле Савић” у Миријеву, која се надограђује,  и „Аца Милосављевић” у Рушњу, која се реконструише.

Секретар за образовање и дечју заштиту истакао је да ће у београдске основне школе у септембру у ђачке клупе сести 633 првака више него прошле године будући да је уписано 17.148 првака. Од укупно 167 школа у 96 ће у клупе сести више првака, у 62 је уписано мање нових школараца, док је у девет школа број овогодишњих полазника исти као прошле године.

У овој школској години највише првака имају општине Нови Београд (2.259), Земун (1.798) и Палилула (1.780).