уторак, 22. август 2017.

Мали: „Београдске електране” слика свих промена кроз које је пролазио град у протекле три године

Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић посетили су данас ЈКП „Београдске електране”, где су разговарали са руководством, синдикалним представницима и радницима о раду и плановима овог предузећа. Обиласку су присуствовали помоћник градоначелника Борко Милосављевић и директор „Београдских електрана” Горан Алексић.

Градоначелник је јуче отпочео са свакодневним обиласком београдских комуналних предузећа и у наредном периоду обићи ће сва предузећа како би разговарао са радницима о њиховим бригама, али и будућим плановима.

Према његовим речима, „Београдске електране” су данас слика свих промена кроз које је прошао град у овом периоду у односу на стање  пре три године. 

– „Електране” су пре три године дуговале само „Србијагасу” више од 3,4 милијарде динара за испоручени гас, а Град Београд је „Електранама” дуговао око четири милијарде динара. Сада тих дуговања нема, „Београдске електране” послују стабилно. Важно је да правимо планове, да из године у годину све више инвестирамо у замену топлотних цеви, у унапређење постројења, у диверзификацију извора снабдевања електрана како би грађани Београда имали сигурно и све боље грејање – рекао је Синиша Мали.

Он је додао да је посебно важна сарадња са синдикатима и најавио да ће у наредних двадестак дана обићи свако комунално предузеће на територији града, јер социјални дијалог, који је успостављен пре три године, наставља да се унапређује из дана у дан. 

– Не постоје питања која нису за разговор, нема тема које избегавамо, разговарамо о свему, и о бољем положају радника, али и о приоритетима развоја наших предузећа. Основни циљ је да нађемо договор, заједничку тачку и да грађанима Београда буде боље, да и радници и грађани буду задовољни – казао је Мали, који је захвалио руководству „Београдских електрана” и синдикатима на томе што заједно разумеју шта треба убудуће да се уради.

Градоначелник је истакао да су данас питања запослених у овом предузећу углавном везана за стимулацију, повећање плата и накнада, али да они траже и да се запосле млади са новим знањима због увођења нових технологија. 

– Други аспект интересовања запослених су људи који раде на привременим и повременим пословима, што је наслеђено од претходне градске власти. Поред тога, запослени размишљају и о инвестицијама од којих им зависи посао. Зато хоћемо да у „Електранама” направимо као обавезу да 1,8 милијарди динара буде сваке године инвестирано у замену топловодних цеви како бисмо унапредили систем грејања – рекао је Синиша Мали.

Он је подсетио да је град крајем прошле године усвојио Стратегију развоја „Електрана” у следећих десетак година и да запослени знају колико су важне нове инвестиције јер оне мењају Београд.

Славољуб Јовановић, представник синдиката „Београдских електрана”, овом приликом је истакао да је постигнут договор да следећи колективни уговор буде много бољи од постојећег, који је последица неодговорног односа претходне власти према овом проблему.