уторак, 22. август 2017.

Синиша Мали: Радови на Косанчићевом венцу приводе се крају

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас радове на реконструкцији и обнови Косанчићевог венца који ће, како је најављено, бити завршени до краја новембра. Обиласку радова присуствовали су директор Дирекције за грађевинско земљиште Бранислав Поповић, као и директорка Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић.

Градоначелник је истакао да  радови напредују по плану и да очекује да ће до новембра бити потпуно окончани. 

– Београд ће поново имати потпуно обновљен један од својих најлепших делова јер је Косанчићев венац пун историје и традиције. Сваку фасаду смо или реконструисали или ћемо их до планираног рока потпуно реконструисати, калдрма је урађена камен по камен буквално како је некада било да би се сачувала аутентичност, потпуно је измењена  водоводна и канализациона мрежа и све инсталације. Зато радови и трају мало дуже, али Београд ће добити, могу слободно да кажем, најлепши део града, који ће и за госте Београда и за Београђане много значити. 

Синиша Мали најавио је и радове којима ће Косанчићев венац постати још атрактивнији простор. 

– Наредне године је на реду изградња једног малог меморијалног центра, где ће грађани Београда и наши гости моћи да се упознају са историјом библиотеке која је овде некада била, а очекује нас и изградња градске галерије, која ће повезивати Косанчићев венац и Карађорђеву улицу кроз лагуме, тако да ћемо по први пут успети да са овог венца спојимо Београд са обалама и тако искористимо предност Променаде. Многи пре нас се нису усудили да крену са овим пројектом јер је био пун непознаница и проблема. Није ни нама било једноставно, али приводимо пројекат крају, а резултат ће бити део Београда који ће сијати посебним сјајем на радост Београђана и гостију Београда – казао је градоначелник Београда.

Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика, објаснила је да се реконструкција Косанчићевог венца одвија према документима с почетка прошлог века. 

– Београдске општинске новине су 1903. године написале један диван чланак о томе како треба поплочати Косанчићев венац. Водећи се њиме, Завод за заштиту споменика културе града Београда све време врши надзор над извођењем радова на путу и на фасади јер се трудимо да се сваки камен уклопи у пређашњи модел – казала је Оливера Вучковић.