понедељак, 4. септембар 2017.

Синиша Мали: Професионални управници – помоћ у сређивању стамбених зграда у Београду

Градоначелник Београда Синиша Мали састао се данас у Старом двору са професионалним управницима зграда који су недавно добили лиценце. Како је градоначелник том приликом прецизирао, нови управници прошли су све неоходне обуке и курсеве које је организовала Привредна комора Србије.

– Ово је за нас веома важна функција, с обзиром на то да је град иницирао измене Закона о становању. По новом закону, уколико се не изабере кућни савет и управник зграде, грађани Београда могу да га бирају са листе професионалних управника зграда. Чак иако то не учине, локална самоуправа има обевезу да привремено именује управитеља зграде. Свака зграда у Београду нам је важна, а основни циљ јесте да оне буду безбедне – навео је Мали.

Синиша Мали је подсетио да скоро пет хиљада зграда у Београду нема чак ни председника скупштине станара. Очекује се да новоуведена функција промени ситуацију у београдским зградама, како би град био корак ближе светским метрополама у питању уређења.

Ово је посебно важно, додао је градоначелник, због лифтова, фасада, кровова, степеништа, улаза, које је на бројним објектима потребно обновити како би Београд изгледао боље, лепше и безбедније. Градоначелник је најавио да следи и оснивање удружења професионалних управника, за које ће град обезбедити пословни простор.

Једна од професионалних управитељки са Чукарице Љубинка Пејчић  прецизирала је да ће удружење омогућити да се професија представи на прави начин, уз едукацију станара и досадашњих председника скупштина станара у зградама, те да им се објасни да имају заједнички циљ.