уторак, 12. септембар 2017.

„Дани европске баштине” на Београдској тврђави

У оквиру манифестације „Дани европске баштине”, ЈП „Београдска тврђава” организоваће више бесплатних програма од 15. до 30. септембра, најавили су данас из тог предузећа. 

Програм на Београдској тврђави биће отворен концертом Музичке школе „Станковић” и промоцијом монографије о Београдској тврђави у петак, 15. септембра, у 12 часова у Музичком павиљону на Калемегдану. 

Наступиће џез оркестар и хор Музичке школе „Станковић”, који ће на почетку једночасовног програма извести „Оду радости” –  химну Европске уније и српску химну „Боже правде”.  

Новинарима и посетиоцима биће представљена и управо објављена монографија о Београдској тврђави, осмишљена за широк круг посетилаца и туриста, по угледу на слична светска издања у области туризма. 

У оквиру манифестације ЈП „Београдска тврђава” организоваће за све заинтересоване посетиоце туре кроз Ташмајданске пећине – „Од Панонског мора до Старог гробља”. Београдски новинар Зоран Николић и др Видоје Голубовић, аутори више књига о Београду, провешће посетиоце кроз Ташмајданске пећине и представити тајне подземног Београда. Туре су бесплатне и биће организоване 23. и 24. септембра (од 10, 12, 14 и 16 часова), наводи се у саопштењу. 

За време манифестације на Београдској тврђави биће отворени Римски бунар, Сахат-кула, Кула Небојша, Стамбол капија, Војни бункер и Велики барутни магацин, а у среду, 27. септембра, поводом Светског дана туризма, улаз ће бити бесплатан. 

Радионица и галерија старих заната биће отворена за посетиоце од четвртка до недеље од 11 до 19 часова. Осим упознавања са изложеним занатским предметима и алатима, посетиоци ће моћи и да учествују у раду грнчара, ткача, опанчара... 

Поводом 60 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Краљевине Мароко, од 15. до 24. септембра, на Савском шеталишту на Калемегдану одржаће се Недеља мароканске културе у организацији установе „La maison de l’ artisan” и у сарадњи са Градом Београдом, Секретаријатом за културу и Амбасадом Краљевине Мароко.