уторак, 12. септембар 2017.

Београдске музичке свечаности, 49. по реду, од 11. до 20. октобра

Овогодишње Београдске музичке свечаности (Бемус) одржаће се од 11. до 20. октобра и на њима ће бити одржано осам концерата, и то у Коларчевој задужбини, Старом двору и Етнографском музеју. Започеће наступом чувеног хорског ансамбла „Глинка”, а завршницу ће обележити Симфонијски оркестар РТС-а, речено је на конференцији за новинаре у Скупштине града.

– Изузетно се радујем што је пред нама још један Бемус, фестивал по коме је Београд препознатљив публици у свету и који својим високим стандардима и богатим програмом стаје раме уз раме са великим светским фестивалима овог карактера. Поред тога што ће и ове године бити домаћин врхунским уметницима из света и представити своје уметнике, Београд ће овога пута представити још један важан музички  јубилеј – 80 година постојања Факултета музичких уметности – рекла је Ивона Јевтић, секретарка за културу.

Према њеним речима, град је ово године за Београдске музичке свечаности издвојио 12 милиона динара, Министарство за културу и информисање 1,9 милиона динара, а Сокој 85.000 динара.

– Скоро да сам сигурна да ће и ове године Бемус задовољити очекивања публике. Зато позивам све да га посете и уживају у врхунској музици. Наредне године нас очекује јубиларни, 50. Бемус, а овогодишњи  је само увертира за велики догађај наредне године.  Ја сам изузетно задовољна не само овом манифестацијом већ и одржавањем других, а евидентно је и да на свима њима има много посетилаца. Залажем се и за то да се за бројне манифестације обезбеде додатна средства – истакла је Јевтићева.

На Бемусу ће ове године наступити и Гудачи Светог Ђорђа, оркестар који слави 25 година рада, а предводиће их Јожеф Жига, концерт-мајстор Државног оркестра Брауншвајга. Публика ће моћи да чује и младог виолисту Дејана Млађеновића, пијанисту Александра Синчука, сопранисткињу Нурију Риал и њену пратњу Едина Карамазова на гитари, који ће изводити дела шпанских аутора. На Бемусу ће премијерно бити изведена композиција „Математички сан”, која је поручена од младог аутора Дамјана Јовичина. Факултет музичке уметности својих 80 година обележиће са два концерта, једним у Етнографском музеју, а другим у Старом двору.