среда, 13. септембар 2017.

Весић: Кинески културни центар у Београду доказ добре сарадње две земље

Градски менаџер Горан Весић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и амбасадор НР Кине у Србији Ли Манчанг обишли су данас радове на изградњи Кинеског културног центра на Новом Београду.

Весић је рекао да је то једно од 1.100 градилишта на којима се тренутно ради у Београду, те да је ова инвестција вредна 45 милиона евра.

– Београд, као део Републике Србије, има све боље односе са Пекингом, као што Србија има све боље односе са НР Кином, и то се види по многим догађајима. Тако ћемо имати „Дане Пекинга у Београду”, градоначелник Пекинга долази у Београд и то је за нас веома важна ствар јер је Пекинг велики град, а Београд деценијама сарађује на братским основама са Пекингом. Очекујемо директну линију Београд–Пекинг и Београд ће бити један од ретких европских градова који има директну линију са тим градом. Пораст броја кинеских туриста у Београду је ове године 120 одсто, и то је процентуално највећи пораст када се гледа било која друга земља. Ми очекујемо експанзију, односно већи број кинеских туриста када буде почела да ради та линија. То је један од разлога што су све наше туристичке табле на енглеском, српском и кинеском језику – истакао је Весић.

Према његовим речима, велики број кинеских компанија присутан је у Београду и Кинези су заинтересовани за велики број инфраструктурних пројеката, као што су обилазница, изградња топловода Обреновац–Београд, изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом Селу. Они, навео је, покушавају да добију највеће пројекте и нуде добре услове.

– Ми долазимо у позицију да можемо да бирамо с ким ћемо да радимо. У Београд долазе велике компаније и Београд постаје атрактиван за инвестирање. Драго нам је да радимо са Кинезима и НР Кином јер за разлику од неких других европских земаља, овде је кинески капитал добродошао. Због тога сам веома поносан што ће Београд имати највећи кинески културни центар у Европи, што показује колико су добри односи Народне Републике Кине и Републике Србије, али и то да су ти односи засновани на чврстим темељима и да их ништа не може променити – закључио је Весић. 

Министар Вукосављевић је рекао да градилиште Кинеског културног центра обухвата површину од шест хиљада квадратних метара, а да ће зграда имати око 24 хиљаде квадрата. 

– На овом месту ће да никне практично највећи културни центар НР Кине у Европи, што је доказ изузетно добрих политичких односа две земље и два народа. За нас је посебно охрабрујуће то што ће ово бити доказ посебних и драгоцених односа Србије и Кине у области културе. Кинески културни центар биће у прилици да нашој и публици у региону представи бројне квалитетне програме који долази из Кине и које намеравамо да спроводимо. То  говори да су односи два народа и две државе у области културе у великом успону и са огромним потенцијалима – нагласио је Вукосављевић и додао да ће Кинески културни центар бити завршен крајем следеће године.

Како је навео, делегација Министарства културе и информисања следеће недеље путује у Кину на Самит министара културе. Он је изразио наду да ће до краја године бити отворен српски културни центар у Пекингу и да ће то бити прилика за велики број домаћих стваралаца да се представи кинеској публици.

Амбасадор Ли Манчанг је рекао да управо Кинески културни центар у Београду доказује да је Србија Кини најбољи пријатељ у Европи. Он је подсетио да је Србију посетио изасланик кинеског председника, те да све то доказује да су Кина и Србија искрени пријатељи. 

– Односи наше две земље ће бити све бољи и бољи. Сарадња у култури је важан саставни део укупних пријатељских односа – навео је он и захвалио Влади Србије и Граду Београду на подршци када је реч о изградњи овог културног центра.

Директор China Shandong International Economic & Technical, огранак у Београду, Лиу Џиченг истакао је да ће овај пројекат бити урађен како треба и да ће бити репрезентативна грађевина. Ми ћемо, додао је, у складу са развојем овог пројекта повећати улагања у Србији и уложићемо напоре како бисмо допринели развоју економије у Србији и развоју кинеско-српских односа.