среда, 13. септембар 2017.

„Дани европске баштине“ у Земуну

У оквиру манифестације „Дани европске баштине 2017“ Општина Земун припремила је разноврстан и садржајан програм. Овогодишњом задатом темом „Наслеђе и природа – лепеза могућности“, скреће се пажња широј јавности на очување и заштиту како природне тако и културне баштине.

Принцип неодвојивости културног и природног наслеђа препознао је и Унеско својом конвенцијом о заштити светске културне и природне баштине. Током две недеље, од 15. септембра до 2. октобра,  са 14  програма на различитим локацијама, Земун ће  представити своје културно и природно благо и оно што је највредније – своје ствараоце.

Програм почиње Трибином сећања посвећеном делима историчара Миодрага Дабижића и хроничара Бранка Најхолда, који су у протеклих 15 година дали велики допринос  програмима Дана европске баштине.

Предавањима и разговорима, концертима, изложбама,  интерактивним радионицама, шетњама у пратњи водича, оријентирингом, наменски спортским и културно-уметничким програмима Земун ће представити своје природњаке и културне посленике.

Ове године ће по први пут у оквиру Дана европске баштине бити одржан Међународни научни форум „Дунав – река сарадње“ и 28. конференција „Вода и културна баштина“, у оквиру које ће бити донета и заједничка декларација.