четвртак, 14. септембар 2017.

Младеновић: Радови у Београду по плану, град испуњава све обавезе

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је данас да Град Београд испуњава обавезе према свим извођачима радова, те да ту нема ни кашњења нити проблема. Он је, гостујући на Телевизији Пинк, прецизирао да се сва дешавања прате преко надзорних органа, да су у сталном контакту са извођачима, као и да су секретаријати и предузећа укључени у читав процес.

Младеновић је подсетио да је 2013. у Београду било једва 20-30 градилишта, док их је данас више од 1.000 у различитим деловима града. 

– Највећа градилишта и оно што је за суграђане најочигледније су реконструкције градских булевара, који нису сређивани од 80-их или 90-их година прошлог века. Када је Бранков мост у питању, подсетићу да је пешачка стаза била затворена више од деценије јер није била безбедна. То су разлози због којих је започето оволико радова, а не би требало заборавити да су у претходне три године реконструисане стотине километара коловозне инфраструктуре, не само у центру града већ и у рубним општинама. Ту мислим и на инфраструктуру која се налази под земљом, канализациону и водоводну мрежу – рекао је Младеновић. 

Према његовим речима, великим инфраструктурним радовима управа града жели да промени „лице Београда”, да изгледа боље и лепше, због чега ће током ове године бити сређено и реконструисано близу две стотине фасада. 

– Све то говори о убрзаном развоју града. Не смемо заборавити приватни сектор, инвестиције које долазе „из тог правца”, па тако данас имамо отварање два тржна центра – у Рајићевој и у Лазаревцу. Само у првој половини ове године издато је грађевинских дозвола за изградњу више квадратних метара него за читаву прошлу годину. Сваке године правимо велики помак и радимо на томе да и следећа година буде квалитетнија и боља од текуће. То је важно јер тако омогућавамо свакоме ко жели да инвестира – од приватника до великих мултинационалних компанија, да реализује своје намере уколико се, наравно, та визија поклапа с визијом града – нагласио је заменик градоначелника. 

Све то доноси новац граду, навео је Младеновић, од продаје земљишта, преко доприноса и пореза које уплаћује инвеститор и касније корисник тог простора. На тај начин обезбеђујемо новац за инфраструктуру, поправку коловоза, фасада, канализације и свега другог што повећава квалитет живота наших суграђана. 

– Сигуран сам да неће бити значајнијег померања рокова и да ће сви радови на улицама Београда проћи у складу са очекиваним. Уколико и дође до мањих померања рокова због техничких разлога, то ће бити евентуално дан-два, али када су у питању генерално задати рокови за Славију, Бранков мост, Булевар ослобођења или Рузвелтову, сигуран сам да ће све бити испоштовано – истакао је Младеновић. 

Он је додао да ће Славија и Булевар ослобођења бити завршени до краја октобра, док се Рузвелтова ради фазно, па би последња фаза требало да буде готова до почетка новембра. 

– Бранков мост ће се радити и у новембру, јер су челичне конструкције које се мењају заиста дотрајале. Апелујем на возаче и остале учеснике у саобраћају да се наоружају стрпљењем, да поштују саобраћајну сигнализацију, као и ограничења брзине. Све у свему, очекује нас још нешто више од месец дана радова, али ћемо после тога имати град у потпуно новом руху. Не разумем људе који нас критикују због радова, јер каква је то жеља да се град у којем живите не гради, не реконструише и не улепшава. Ипак, мислим да су ти људи озбиљна мањина у нашем граду – навео је Младеновић. 

Младеновић је подсетио и да се ове године системски уништава амброзија на територији читавог Београда. Мониторинг је урађен на 140 хектара у граду, а третирање амброзије већ је изведено на око 30 хектара. Он је додао и да ће се уништавање овог алергена наставити и надаље.