четвртак, 14. септембар 2017.

Весић: Буџет Београдског џез фестивала пет пута већи него пре неколико година

Градски менаџер Горан Весић саопштио је на конференцији за новинаре поводом овогодишњег Београдског џез фестивала, да је овогодиши буџет манифестације 200.000 евра, што је чак пет пута више него пре неколико година. На тај начин Град Београд показује да даје све од себе како би се овај фестивал усталио на мапи светских џез дешавања.

Весић је рекао да је слоган овогодшњег фестивала „Џез визије”, као и да је до сада продато више комплета улазница него у исто време прошле године. 

– Традиционално средином септембра најављујемо наш Београдски џез фестивал, који ће ове године бити одржан 33. пут. Сваке године покушавамо да померимо неке границе, а буџет ће, као и прошле године, бити 200.000 евра. То је важно за нас, јер је пре тек неколико година буџет фестивала износио свега 40.000 евра, што показује да дајемо све од себе да пронађемо спонзоре и новац – рекао је Весић.

Он је прецизирао да је већ продато око 1.500 комплета карата, што је више него у ово време прошле године, када је забележена рекордна посета од 17.000 људи.

– Један од разлога за добру прошлогодишњу посету је повратак у „Сава центар”, што ће бити пракса и надаље, па ћемо и ове године имати два концерта у „Сава центру“. Ове године неће бити концерата у Дому синдиката, који се реновира, али када буде завршен, сигурно је да ће поред сталне базе Београдског џез фестивала – Дома омладине, у Београду постојати још један квалитетан концертни простор – додао је градски менаџер. 

Према његовим речима, биће одржан и један непланирани концерт 25. октобра – меморијални концерт у част  Миливоја Миће Марковића, дугогодишњег уметничког директора овог фестивала, јер на тај начин ће се Београдски џез фестивал, Дом омладине и град Београд, опростити од њега и његовог дела. Пронаћи ћемо начин, навео је Весић, да он остане са нама и даље, што значи да ћемо установити награду или смислити други начин да Мића Марковић остане да живи кроз овај фестивал. 

– Отварање фестивала биће другачије, јер ће уследити на изложби „Историја џеза” у Скупштини града. Желимо пре свега да отворимо градску кућу суграђанима, али и да им покажемо сав квалитет Београдског џез фестивала. На тај начин ћемо испунити и један од наших циљева, а то је промоција џеза. Београд има неговану џез публику, а према речима многих иностраних новинара који прате ову врсту музике, београдска публика једна је од најмлађих на свету, што је изузетно добро и афирмативно за фестивал – нагласио је Весић. 

Градски менаџер је истакао  да је град прошле године од новца зарађеног на фестивалу купио музички инструмент за Музичку школу „Станковић”, за њихову џез секцију. 

– Део новца је одвојен за нове столице у Дому омладине, али због процедуре јавних набавки имаћемо их тек за следећи фестивал. Велики број младих на концертима је доказ да радимо квалитетно. Овогодишњи слоган фестивала су „Џез визије”, а неке од тих визија ће сигурно бити остварене у наредним годинама – закључио је Весић. 

Секретарка за културу Ивона Јевтић захвалила је градском менаџеру на труду да из године у годину унапређује квалитет ове манифестације и закључила да бројка од 17 хиљада посетилаца говори сама за себе. 

– Овакве манифестације су од изузетног значаја за Београд, јер представљају  најбољу промоцију нашег града у свету – објаснила је секретарка и додала да Београд никада није имао више туриста.

Она је напоменула да број посетилаца из иностранства расте, као и подршка града свим културним манифестацијама. 

– Град је прошле и ове године уложио девет милиона динара, али је Министарство културе и информисања прошле године издвојило 1,7 милиона, а ове године 2, 6 милиона динара – рекла је Ивона Јевтић. 

Вршилац дужности директора Дома омладине Ненад Драговић нагласио је да је џез фестивал у смислу организације један од највећих изазова за ову установу, јер  припреме за његову реализацију трају практично током целе године.  

– Захвалио бих Граду Београду и Секретаријату за културу на поверењу у наш професионални однос према послу, те поверавању организације овог фестивала – рекао је Драговић и додао да је Дом омладине одвајао део прихода од улазница, па ће наша велика сала пре краја године добити нови изглед.

Амбасадор Португалије у Србији Аугушто Сараива Пејшото захвалио је организаторима и градском менаџеру на позиву и истакао да из његове земље у Београд стижу уметници који ће сигурно имати шта да покажу београдској публици. 

– Амбасада Португалије већ дуги низ година подржава доласке португалских уметника на Београдски џез фестивал. Желимо да покажемо разноликост џеза који се слуша и свира у Португалији – рекао је Пејшото. 

Програмски директор Београдског џез фестивала Драган Амброзић нагласио је да је фестивал дело колективног ума и знања. 

– Читав тим људи доприноси квалитету фестивала у креативном смислу. Сваке године имамо прилику да побољшамо и унапредимо нашу културу слушања уметничке музике. Овај фестивал је годинама успешан и због тога доноси одређену дозу притиска, јер публика долази са великим очекивањима. Захтеви публике су порасли заједно са фестивалом и томе се радујемо – рекао је Амброзић. 

Уметници који ће наступити на фестивалу – Сања Марковић и Горан Симоноски изразили су наду да ће публика позитивно одреаговати на понуђене садржаје и захвалили организаторима на позиву.