уторак, 19. септембар 2017.

Изложба о чукаричким лагумима, бункерима и тунелима

Галерија 73 и пројекат „Андерград”, у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2017”, организују мултимедијалну изложбу о заборављеном и тајанственом свету лагума, тунела, тајних војних база, бункера насталих током бурне историје Чукарице. Отварање изложбе „Путевима прошлости…” је у четвртак, 21. септембра, у 19 часова у Галерији 73 (Пожешка 83а). Изложба ће трајати до 30. септембра.

Поставку чине фотографије подземља Чукарице, аутора Слободана Станишића, насталих у оквиру истраживачког пројекта „Андерград”, пројекције кратког филма „Потрага се наставља” и виртуелне туре кроз античку гробницу. Изложбу ће употпунити и серија цртаних илустрација из различитих периода историје Београда које су повезане са подземљем: богиња Хеката и њен храм у Београду, архитекта великог бунара, подруми у којима се кршила забрана алкохола, тренутак открића античке гробнице.

Први пут ће бити приказане и фотографије и снимци истраживања простора урађени 360° камером – најновији технолошки тренд у свету визуелних комуникација. Инсталација ће бити постављена у простору да би посетиоци изложбе, уз помоћ рачунара, могли да померају у различитим правцима слику која се емитује на екрану, чиме се ствара илузија њиховог присуства у простору. Током изложбе ће бити реализоване и организоване посете за средњошколце, као и предавања искусних археолога и антрополога која ће младе подстаћи на размишљање и истраживање прошлости 

Пројекат „Андерград” посвећен је истраживању и промовисању подземног Београда и већ неколико година га спроводе Центар за урбани развој и Урбекс Србија у сарадњи тима археолога, антрополога, историчара, архитеката и визуелних уметника. Пројекат је добитник награде Града Београда „Звезде Београда”, као један од најбољих пројеката престонице.