уторак, 19. септембар 2017.

„Дани европске баштине” у Сурчину

Најмлађа београдска општина – Сурчин и ове године активно је укључена у „Дане европске баштине”, у сарадњи са Градском управом Града Београда. Велики број програма истиче значај наслеђа и одрживог развоја на простору Сурчина којима се, у сарадњи Културног центра у Сурчину, Општине Сурчин и великог броја субјеката на пољу културе у овој општини, промовише културна баштина, обичаји и традиција.

Обилазак изложбене поставке у Етно-кући – Музеј „Стајкова кућа” у Бољевцима, која показује како је изгледао живот сеоских породица српског и словачког народа у Срему почетком двадесетог века, одржаће се у петак, 22. септембра, од 10 до 12 часова. Кућа је опремљена собама у српском и словачком стилу, са оригиналним намештајем који краси кухињу и трпезарију, а гостима је на располагању традиционални сремачки мени, дудова ракија, домаће вино. 

У Словачком дому у Добановцима у уторак, 26. септембра, од 15 до 18 часова посетиоци ће моћи да виде изложбу словачко-сремачких рукотворина, везова, делова народне ношње, ручних радова, старих фотографија, слика и традиционалних колача као дела гастрономске туристичке понуде и презентације културног наслеђа локалне заједнице, која се стара о очувању и промовисању културне баштине на подручју Добановаца. Изградњом Словачког дома у Добановцима обележено је 150 година од досељавања Словака у Добановце. 

Обилазак Бојчинске шуме, заштићеног природног добра од националног значаја, са великом отвореном летњом позоришном сценом, на којој се одржава манифестација „Бојчинско културно лето” одржаће се у петак, 22. септембра, од 10 до 12 часова. Шума заузима површину од 629,51 хектара, где је посебно заступљен храст лужњак. У шуми је евидентирано укупно 185 биљних врста, 165 врста гљива, као и 108 врста птица.  

Заинтересовани грађани моћи ће да посете Музеј ваздухопловства у четвртак, 21. септембра, суботу, 23. септембра, и у среду, 27. септембра, од 15 до 18 часова, а да погледају представу „Зашто” ученика ОШ „Душан Вукасовић Диоген” у Бечмену у петак, 29. септембра у 12 часова. Обилазак салона фијакера и ергеле „Булић” одржаће се у недељу, 24. септембра, од 9 до 22 сата.  Изложба страшила – креације сачињене од природних материјала, продајна изложба словачких традиционалних колача, и чаролија прављења вина реализоваће се у суботу, 23. септембра, од 16 до 20 часова на Главном тргу (парку) у Сурчину.