уторак, 19. септембар 2017.

Изложба о алергеним биљкама у Земуну

У склопу „Дана европске баштине” у новоотвореном простору у Косовској 9  изложбу Природњачког музеја „Алергене биљке” отворили су председник Скупштине градске општине Земун Ненад Врањевац и директор музеја др Милан Пауновић.

– Изложба прати тему овогодишње манифестације, а то је „Наслеђе и природа – лепеза могућности” и спаја добро и корисно, јер алергене биљке представљају озбиљан здравствени проблем о којем се грађани додатно на овај начин могу информисати – истакао је Врањевац.

Аутори изложбе Мирослав Јовановић, др Марко Несторовић и Александар Стојановић изложили су, поред постера и фотографија и моделе поленових зрна, најчешћих узрочника  алергија, као и изузетно користан календар полена.

– Алергене биљке су дрвенасте, коровске врсте, траве, а полинозе су највећа неинфективна епидемија 21. века, због чега се поленска кијавица мора стручно лечити да не би прерасла у алергијску астму. Посебно, уколико се озбиљно схвате процене Светске здравствене организације да ће у скорије време свако друго дете боловати од алергија – упозорила је др Драгана Тадић, алерголог у КБЦ „Бежанијска коса”.  

Посетиоци изложбе, која се до 2. октобра може посетити сваког дана од 11 до 19 часова, могу се упознати и са ликом и делом првог учитеља и творца алерголошке школе у Србији академика Владимира Спужића.