уторак, 19. септембар 2017.

Синиша Мали: Од туризма граду до краја године 800 милиона евра

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је свечаном отварању пословне зграде компаније „Fly fly travel”, која ће бити централа за опслуживање пословница у свету. Он је том приликом поручио да је Београд туристички центар региона, као и да ће град до краја године од ове привредне гране зарадити око 800 милиона евра.

Градоначелник је истакао да му је велико задовољство да се обрати скупу, јер, како је рекао, повод данашњег окупљања није нова пословна зграда компаније „Fly fly travel”, већ визија једног младог човека. 

– Та визија траје већ осам година и мислим да заслужује подршку, јер је све почело у једној малој канцеларији, а ево где се данас налази ова фирма. Заиста могу само да честитам, у своје име и у име грађана Београда. У новоотвореној пословници радиће 150 људи, а до краја године овде ће посао пронаћи још толико суграђана. Прошле недеље смо у истом дану отворили тржне центре у Рајићевој и Лазаревцу, где ће запослење пронаћи укупно 700 људи. Резултат свега је рекордно низак број незапослених у Београду, а то није резултат само онога што ради град већ и грађани – приватници, предузетници и сви они који отварају своје фирме и покушавају да остваре своје снове у родном граду – рекао је Мали. 

Градоначелник је апострофирао обавезу управе града да створи повољно окружење у којем ће моћи успешно да се привређује. 

– Млади приватници такође имају шансу, а развој компаније „Fly fly travel” је најбољи доказ за то. Нама остаје да будемо још бољи и ангажованији, а према једном истраживању у Београду чак фали радне снаге за поједина занимања. Не желим да наша деца одлазе у Аустралију, Канаду или на Нови Зеланд и тамо траже своју срећу, већ хоћу да то ураде у граду у којем су се родила. На тај начин ћемо сигурно направити лепши Београд, али и лепшу Србију – поручио је Мали. 

Према његовим речима, у Београду никада није било више туриста, за шта похвале заслужују град и држава, али и сви они који се у Београду баве туризмом на непосредан или посредан начин. 

– Само у првих шест месеци ове године Београд је забележио преко милион ноћења, а када се упореде јул 2017. и јул 2016. године, повећање износи 33 одсто. Када се упореди првих седам месеци ове и прошле године, повећање је 20 одсто, а Београд ће ове године зарадити око 800 милиона евра од туризма. Следеће године желимо милијарду евра, што је пре неколико година било непојмљиво, али сада када је град постао атрактиван, препознатљив и леп, то више није само сан. Ова компанија је „млада”, има само осам година и желим вам да следеће године запослите још 100 радника, као и да  отворите пословнице у великим светским туристичким центрима – закључио је Мали. 

Извршни директор компаније „Fly fly travel” Игор Вујовић Нађ рекао је да ова компанија ради у седам земаља, а поред Србије ту су Турска, Аустрија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Словенија. Он је изразио наду да ће се „Fly fly travel” и даље наставити да шири списак земаља у којима послује.