среда, 20. септембар 2017.

Предавања о Ђердапу и Фрушкој гори у Музеју Јована Цвијића

У оквиру обележавања манифестације „Дани европске баштине”, која се ове године реализују на тему „Наслеђе и природа: Лепеза могућности”, у Музеју Јована Цвијића,  у Галерији „Карст” сутра у 18 сати биће одржано предавање на тему Природна и културна баштина националних паркова Ђердап и Фрушка гора. Предавање се реализује сарадњом Географског института „Јован Цвијић” САНУ и Музеја града Београда.

Српски део Подунавља представља територију изузетних природних карактеристика, али и огромног културног наслеђа. Међу бројним подручјима по свом значају посебно се истичу територије националних паркова Ђердап и Фрушка гора. Лепота и значај ових простора представљени су у бројним чланцима, студијама и публикацијама. Систематизовани подаци о овим подручјима су по први пут изложени у форми тематских чланака у Лексикону НП Ђердап (2015) и Лексикону НП Фрушка гора (2016). Ови лексикони представљају део едиције Лексикони националних паркова Србије, настале у оквиру заједничког пројекта „Службеног гласника”, Географског института „Јован Цвијић” САНУ и пет националних паркова.  

Лексикон НП Ђердап кроз 824 тематска чланка представља природне одлике овог подручја, али и приказује живот на овом делу Дунава. Такође, у публикацији је обрађено и материјално и нематеријално културно наслеђе Ђердапске клисуре – Гвоздених врата, границе средњег и доњег тока Дунава, простора где зачеци људске цивилизације сежу и више од 10.000 година у прошлост, о чему сведочи богато археолошко наслеђе.

У Лексикону НП Фрушка гора је кроз 730 тематских чланака приказана свеобухватна слика овог националног парка и Фрушкогорја с почетка XXI  века. Биогеографске, геоморфолошке, геолошке, палеонтолошке, хидролошке и културноисторијске карактеристике анализиране су у форми лексикографских одредница, чиме су обрађени сви релевантни аспекти некадашњег острва Панонског мора.

Улаз на предавање је слободан.

Наредно предавање на тему Природна и културна баштина националних паркова Тара, Копаоник и Шар-планина биће одржано у Музеју Јована Цвијића, у Галерији „Карст”, у четвртак, 28. септембра, у 18 часова.