среда, 20. септембар 2017.

Српска премијера филма „Косово: Моменат у цивилизацији” у петак на Светосавском платоу

Српска премијера филма „Косово: Моменат у цивилизацији” Бориса Малагурског одржаће се на Светосавском платоу у петак, 22. септембра, у 20 часова (у случају кише у крипти храма). Пројекција се приказује у оквиру обележавања „Дана европске баштине”.

Светска премијера овог филма одржана је 15. септембра у Паризу, седишту Унеска, организације где Србија води одлучну борбу да заштити свој статус и своје светиње, цркве и манастире. Филм говори о културној и духовној баштини и важан је допринос за очување истине о томе чије је Косово и да је историја и култура на КиМ српска. У њему је приказана угроженост, али и лепота српске баштине на Косову и Метохији. 

Иако су под заштитом Унеска, на подручју Косова и Метохије од 1990. године до данас уништено је више од 150 цркава и манастира. Зато је циљ овог филма да светској јавности представи српско и Унесково наслеђе на КиМ, да објасни ко је угрожава и зашто она мора да остане баштина Србије.

„Косово: Моменат у цивилизацији” снимљен је уз подршку Канцеларије за КиМ, Туристичке организације Београда и великог броја појединаца из земље и иностранства, који су несебично донирали за овај пројекат од државног интереса. Гледаоце ће кроз причу водити аустралијски водитељ српског порекла Стефан Поповић, који је одрастао на Косову. Сценарио за овај документарни филм написао је дипломирани теолог Милош Нинковић, а директор фотографије је Младен Јанковић.