среда, 20. септембар 2017.

Весић: Реконструкција Пионирског и парка Ушће

Реконструкција Пионирског парка почиње данас, а обнављање овог заштићеног природног добра и једног од најстаријих паркова у Београду трајаће до 15. децембра. За ову намену издвојено је 104 милиона динара, рекао је градски менаџер Горан Весић гостујући на Студију Б.

– Већ неколико година се припрема реконструкција тог парка, а сада смо дошли у фазу када смо завршили све припреме и пројекат. Парк ће се радити сукцесивно, тако да ће поједини делови у којима тренутно нема радова, моћи да се користе – истакао је Весић и подсетио да се у Пионирском парку налазе бројне ретке биљке.

Према његовим речима, осим Пионирског парка, интезивно се ради и парк Ушће, код Музеја савремене уметности, који ће бити спреман за отварање 20. октобра на дан особођења Боеграда.

– Та реконструкција ће, на потезу до хотела Југославија, трајати неколико година. Сада је прва фаза у току, радимо нове стазе, дечја игралишта и потпуно реконструишемо тај део. Тако ће Ушће у наредних неколико година постати највећи парк у Београду. За седам до десет дана почиње и реконструкција Градског парка у Земуну. У питању је велики потез и нећемо моћи да завршимо све одједном, али ћемо већи део посла урадити ове године, па ће радови бити настављени и наредне године – објаснио је Весић. 

Он је навео да је прошле седмице на састанку са министром Вулином договорио да се уради пројекат за реконструкцију Команде ратног ваздухопловства.

– У питању је објекат културе и под заштитом је, а с обзиром на то да је војни објекат, реконструкцију ће радити Војска Србије, а град ће урадити читав прилаз команди онако како је у оригиналном пројекту из 30-их година прошлог века. У том делу ћемо урадити и фасаде, тако да ће тај део Земуна бити заиста леп – нагласио је градски менаџер.

Скупштина Београда ће 27. септембра расписати конкурс за подизање споменика Стефану Немањи, навео је Весић и додао, да би дан раније на седници Скупштине града одборници требало да донесу одлуку о промени места јер да би се конкурс расписао, мора да се донесе одлука о месту. 

– Било је неколико локација у оптицају: Славија, Мањеж, угао Немањине и Кнеза Милоша, а на основу консултација са Академијом наука и уметности и многима који познају Београд, то би требало да се уради на Савском тргу. Тај трг ће бити потпуно измењен већ до краја следеће године, добиће кружни облик, саобраћај ће ићи по ободима, а заједно са удружењима страдалих у ратовима 90-их наћи ћемо решење где ћемо сместити споменик који се сада ту налази. На средини тог трга ће бити грандиозни споменик Стефану Немањи. Предвиђено је да зграда Железничке станице, која је иначе под заштитом, постане музеј српског средњег века, а инсистираћемо и да се фасада на пошти у Савској обнови – закључио је Весић.