среда, 20. септембар 2017.

„Дани европске баштине” у Гроцкој

Градска општина Гроцка и Центар за културу Гроцка се и ове године у сарадњи са Градском управом Београда бројним и разноврсним програмима укључују у културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине”. Понуђени садржаји у оквиру инспиративне теме „Наслеђе и природа: лепеза могућности” имају за циљ да посетиоцима и становницима ове многољудне општине, и посебно деци и младима, представе изузетно богатство знаменитости и природног окружења локалног поднебља, са освртом на значај наслеђа и његово очување и присутност у савременом добу.

Ликовна радионица посвећена културном наслеђу и природном окружењу са темом „Културно наслеђе и природа” за узраст од 7 до 11 година одржава се у просторијама Месне заједнице у Гроцкој,  ОШ „Милоје Васић” у Калуђерици и ОШ „Свети Сава” у Врчину.  У Галеријском простору Центра за културу Гроцке – Ранчићева кућа 22. септембра у 18 часова биће отворена изложба „Моје окружење – наслеђе и природа”. На конкурсу су учествовали предшколци и ученици основних и средњих школа на територији општине Гроцка, са циљем упознавања и едукације деце и младих са лепотом и вредностима у окружењу, као основним видом будуће заштите и очувања. На отварању изложбе наступају ученици ОМШ „Гроцка” са пригодним програмом.

Обилазак територије општине Гроцка, који се реализује у сарадњи са Туристичком организацијом Београда, како би се излетници упознали са вредним културним и природним благом ове београдске општине одржаће се у среду, 27. септембра. Заинтересовани се пријављују Туристичкој организацији Београда. Полазак је у 8.30 часова испред Старог двора, а сви пријављени моћи ће да виде  археолошко налазиште „Бело брдо” у Винчи,  Ранчићеву кућу у Гроцкој, заштићену амбијенталну целину „Грочанска чаршија”, касноримску гробницу у Брестовику, Манастир Рајиновац у Бегаљици, Агино брдо у Гроцкој – видиковац ресторана „Виногради”, Коњички клуб у Гроцкој и Огледно добро Радмиловац у Винчи. Повратак за Београд је око 17 часова.

Други по реду Сајам зимнице под називом „Јесења кухиња” одржаће се 28. и 29. септембра у шеталишној зони заштићене амбијенталне целине „Грочанска чаршија” у организацији ЈП „Пијаце и зеленило”, Градске општине Гроцка и Центра за културу Гроцка. У оквиру свечаног отварања 28. септембра од 10 сати одржаће се и трибина посвећена неолитској кухињи уз пратећу ауторску изложбу археолога Драгана Јанковића, кустоса  Музеја града Београда на локалитету „Бело брдо” у Винчи, етно-изложба Уније жена општине Гроцка посвећена трпези у скупштинској сали ГО Гроцка, а програм ће употпунити ученици Основне музичке школе у Гроцкој. Програм подржавају бројни појединци и удружења са територије општине Гроцка, те ће овом приликом риболовни клуб „Дунавац” из Гроцке на лицу места справљати пасуљ и рибљу чорбу, пећи ће се паприка, а најбоље декорисан штанд и најукуснији џем по одлуци стручног жирија сачињеног од кувара добиће и вредне кулинарске награде у виду кухињског прибора. 

Трибински програм о Касноримској гробници у Брестовику одржава се у сарадњи са Центром за урбани развој, као и у сарадњи са археологом Драганом Јанковићем, кустосом Музеја града Београда на локалитету „Бело брдо” у Винчи, са темом винчанске културе. Предавање о гробници у Брестовику одржаће се 29. септембра у 18 часова у скупштинској сали Општине Гроцка и 2. октобра у 11 часова у Средњој школи у Гроцкој. Предавање о Винчанској култури одржаће се 2. октобра у 18 часова у свечаној сали Општине Гроцка.

Одржаће се и стручна вођења Ранчићевом кућом у Гроцкој, заштићеним спомеником културе под тематским називом „Ранчићева кућа: топлина варошког дома Гроцке”. Кустоска вођења подразумевају упознавање са неимарством локалног поднебља чији је репрезентативни пример Ранчићева кућа, и народном традицијом у којој је настало. Посете се најављују (заказују) на контакт број 064/ 6473-750.

Учешће у свим програмима је бесплатно.