среда, 20. септембар 2017.

Град Београд подржава нови програм обуке за безбедност деце у основним школама

Министар полиције Небојша Стефановић, министар просвете Младен Шарчевић и начелница Градске управе Града Београда Сандра Пантелић присуствовали су данас часу Основи безбедности деце у Основној школи „Борислав Пекић” на Новом Београду.

Основи безбедности деце је нови факултативни предмет који је уведен у основне школе у Србији, а циљ је стицање нових и унапређење постојећих знања и вештина које су усмерене на подизање безбедносне културе ученика.

Сандра Пантелић је истакла да Град Београд подржава овакве и сличне програме које спроводе надлежна министарства ради заштите наших најмлађих суграђана.

– На данашњем часу ученици су били у прилици да се упознају са првим корацима у основама безбедности, пре свега са радом полиције, а ми из локалне самоуправе бићемо на располагању школама и полицији у примени тих мера – указала је начелница Градске управе за Беоинфо. 

Министар Стефановић је истакао да ће више од 2.000 обучених полицајаца држати обуку за ученике четвртих и шестих разреда широм Србије. 

– Малишани су на данашњем часу, из предмета који се неће оцењивати, имали прилику да се упознају са радом полиције, али и како да се сналазе у ванредним ситуацијама, како да се заштите у саобраћају или од опасности које носи дрога или интернет. Циљ је да наша деца никада не буду повређена, да не долазе у контакт са наркотицима, да не буду плен на путу од школе до куће  – указао је Стефановић и захвалио  министру Шарчевићу јер је прихватио иницијативу за покретање овог пројекта.

Он је истакао да се нада да ће за годину или две ова настава дати системски резултат у безбедности наше деце, али и свих других суграђана, што је и основни задатак Министарства унутрашњих послова.  

Шарчевић је подсетио да су два министарства 26. јуна ове године, на иницијативу министра Стефановића, потписала споразум о извођењу оваквих видова наставе.  Та настава ће се, према његовим речима, одвијати на часу разредног старешине, за ученике четвртих и шестих разреда, и може се очекивати да њоме у будућности буду обухваћени и други узрасти.  

Догађају су присуствовали директор полиције Владимир Ребић и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.