среда, 20. септембар 2017.

У Галерији Центра за културу „Влада Дивљан” изложба осам бугарских уметника

У Галерији Центра за културу „Влада Дивљан” сутра, 21. септембра,  у 18 часова биће отворена изложба „Дестинације” осам бугарских уметника. Изложба се отвара уз помоћ Фондације „Трејс за људе”. Београд ће овим поводом посетити и председник Савеза ликовних уметника Бугарске Љубен Генов и његов заменик Димитар Грозданов, који у реализацији изложбе учествују и својим делима. 

Београдска публика имаће прилику да се сусретне и са делима Василке Моневе, чији радови се налазе и у Лувру, као и делима Николаја Јаникијева – првог савременог бугарског уметника чије је уметничко дело у јулу продато у једној од најпрестижнијих аукцијских кућа Christie's. Међу осам уметника заступљена је и Долорес Дилова, чији је отац Дило Дилов следбеник београдске ликовне академије и  ученик професора Мила Милуновића. Уметници као што су Румен Начев и Станимир Желев већ су добро познати српској публици. Међу излагачима је и Иво Хаџимишев, аутор преко 20 самосталних колекција фотографија и фото-есеја које су приказане и у Енглеској, Аустрији, Холандији, Француској, Италији, Литванији, Пољској, Нигерији, Мађарској, Мексику и Сједињеним Америчким Државама. 

Препознајући значај културног наслеђа и улогу културе у животима свих нас, Фондација „Трејс за људе” је одлучила да уз помоћ истакнутих бугарских уметника, чија дела ће посетиоци имати прилику да виде на изложби „Дестинације”, подржи рестаурацију зграде Народног музеја. Средства прикупљена аукцијом дела савремених бугарских уметника биће усмерена на реализацију овог значајног пројекта, чији ће завршетак донети неизмерно задовољство како грађанима тако и свим гостима Србије.