четвртак, 21. септембар 2017.

Градоначелник у „Ветерини Београд” – боље збрињавање паса луталица

Градоначелник Синиша Мали и његов помоћник Борко Милосављевић обишли су данас Јавно комунално предузеће „Ветерина Београд” и разговарали са запосленима о побошљању квалитета услуга тог предузећа.

Мали је истакао да је „Ветерина Београд” веома важно градско предузеће које се, између осталог, бави и збрињавањем паса луталица и најавио да ће наредне године бити изграђено прво гробље за кућне љубимце у престоници.

–Тај пројекат ће бити завршен у неколико наредних седмица, па ће у буџету за 2018. годину бити обезбеђена средства за изградњу гробља за кућне љубимце. Такође се очекује набавка још пет-шест специјализованих возила, како би збрињавање паса луталица са улица Београда било још боље – указао је градоначелник.

Он је подсетио да је у Београду од 2005. године стерилисано око 150.000 паса луталица и нагласио да је највећи проблем што се велики број тих паса, буквално, доноси у наш град из целе Србије.

– Мораћемо да видимо са Владом Србије како тај проблем законски да решимо, како бисмо смањили тај притисак из унутрашњости. Посебно ћемо се позабити едукацијом становништва и заједно са Владом Србије покушати да објаснимо власницима кућних љубимаца која су им права, али и обавезе. Само едукацијом и поделом надлежности између републике  и града можемо да постигнемо да тај систем буде ефикаснији – најавио је Мали.

Он је захвалио руководству „Ветерине Београд”, представницима синдиката и запосленима у том предузећу јер су у протекле три године урадили велики посао, посебно у време поплава у Обреновцу 2014. године, када је страдао велики број кућних љубимаца.  

Директор ЈКП „Ветерина Београд” Будимир Грубић истакао је да је Синиша Мали први градоначелник који је посетио то јавно предузеће. Он је додао да ће прво гробље за кућне љубимце бити на Бежанијској коси, те да се за његовом изградњом указала велика потреба, посебно после великих поплава у Обреновцу.

– Изградњом тог гробља власници ће моћи да на достојан и јефтин начин сахране своје кућне љубимце, чије гробно место ће моћи и да посете, како се то ради у савременом свету, а не да их, као до сада, сахрањују по ободима града  – указао је Грубић.