четвртак, 21. септембар 2017.

Никодијевић отворио изложбу „Дестинације“

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић свечано је отворио изложбу „Дестинације“ у Установи културе „Влада Дивљан“, на којој своје радове презентује осам бугарских уметника. Никодијевић је нагласио да се преко културе најбоље упознају други народи, а у исто време позвао успешне компаније да буду друштвено-одговорне и наставе да помажу овакве манифестације.

Председник градске Скупштине је нагласио да је Град Београд ту да створи услове у којима ће уметници моћи несметано да стварају и на тај начин допринесу нашем идентитету и култури.

–  У име града Београда желим да се захвалим на позиву да учествујемо у овој манифестацији у Установи културе "Влада Дивљан", која је својеврсни центар културних дешавања на Палилули, једној од највећих београдских општина. Ова изложба ће свакако допринети бољем упознавању Срба и Бугара, њхове традиције, историје и уметности. Били смо пријатељи када је било тешко, а сада је прилика да сарађујемо и помажемо једни другима у много лепшим временима – рекао је Никодијевић.

Јако ми је драго, навео је председник Скупштине града, када видим да озбиљни и одговорни људи третирају уметност на адекватан начин.

–  Уметност не може да се посматра кроз профит, а тешко може да буде профитабилна. Ипак, уметност је кључни фактор опстанка, како српског, тако и свих других народа. Због тога ми је изузетно драго када видим да се успешне компаније понашају друштвено-одговорно и препознају значај уметности. Зато желим да захвалим компанији "Трејс" и фондацији "Трејс за људе" на организацији овог догађаја – додао је Никодијевић.

Према његовим речима, Град Београд је уложио изузетне напоре, средства и енергију, како би културна понуда града била побољшана.

–  Српски народ је већ дуже време без прилике да посети Народни музеј и Музеј савремене уметности. Та неправда ће, после великог улагања новца и труда, бити ускоро исправљена. Музеј савремене уметности ће, симболично, поново бити отворен 20. октобра, на дан ослобођења Београда у Другом светском рату, док је отварање Народног музеја заказано за почетак наредне године. Верујем да ћемо у будућности наставити да помажемо једни другима, да се поштујемо и боље упознајемо, али и да ће велике компаније све то да испрате. Данас су победили култура и пријатељство и на нама је да све то очувамо – закључио је Никодијевић.

На изложби се могу видети дела Василке Моневе, Димитра Грозданова, Долорес Дилове, Ива Хаџимишева, Љубена Генова, Николаја Јанакиева, Румена Нечева и Станимира Желева. Београдска публика има прилику да види дела еминентних бугарских уметника, пре свега Моневе, чија дела се налазе чак и у поставци „Лувра“. Средства са ове продајне изложбе, Фондација „Трејс за људе“ усмериће у пројекат реконструкције Народног музеја у Београду.

Догађају је присуствовао и подсекретар Секретаријата за информисање Борис Јовановић.