петак, 22. септембар 2017.

Одборници о уговору за Винчу, подземним гаражама...

Одборници Скупштине града одлучиваће на седници заказаној за уторак, 26. септембар, о додели уговора француско-јапанском конзорцијуму „Suez Environemental” за изградњу постројења за прераду комуналног отпада и сређивање депоније Винча, најавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Према речима председника Скупштине града Николе Никодијевића, уколико градски парламент усвоји одлуку, биће потписан уговор за ту инвестицију, вредну око 300 милиона евра, како би се започело са реализацијом пројекта.

– Тиме штитимо животну средину, успостављамо нове еколошке стандарде и престајемо да будемо једини град у овом делу Европе који нема фабрику за прераду отпада – рекао је Никодијевић Танјугу.

Надлежни у граду очекују да изградња новог постројења започне наредне године и да фабрика буде изграђена три године од почетка радова.

Никодијевић је појаснио да ће нова фабрика третирати само онај отпад који не може да иде у рециклажу, док ће у међувремену, до изградње постројења, град у свим општинама направити рециклажна дворишта за одвајање отпада који може да се рециклира.

– Изградњом фабрике почећемо да чувамо земљиште, воду и ваздух који до сада нису били заштићени, с обзиром на то да смо имали најгору депонију која се налазила близу центра града – рекао је председник градске скупштине и додао да ће се у том постројењу производити и топлотна и електрична енергија.

Према речима Никодијевића, уговором је предвиђено да партнер прво санира постојећу депонију  у Винчи, која је стара више од 40 година.

– Оно што је нама познато јесте да је та депонија на неким местима дубока и до 70 метара, да постоје опасни запаљиви гасови...Тај отпад се мора третирати са посебном пажњом, морају се испумпавати гасови, сепаратисати отпад... Тек када заврше третман депоније, онда креће изградња фабирке и то ће трајати око три године – рекао је Никола Никодијевић.

На дневном реду биће и Предлог одлуке о расписивању тендера, како би се пронашао партнер за изградњу четири подземне гараже у центру града – на Тргу републике испод „Стакленца”, на Студентском тргу, на Косанчићевом венцу и у Косовској улици.

Тај посао, према проценама, могао би да кошта између 40 и 45 милиона евра, коначна цифра биће позната по окончању тендера.

Никодијевић верује да би, након тендера и избора партнера, до фебруара 2018. године могао да буде потписан уговор, а затим и да почне градња у другој половини наредне године.

Он је навео да се изградњом подземних гаража решава проблем паркирања у центру Београда и наставља концепт претварања центра града у пешачку зону.

Пред одборницима ће се наћи и Одлука о новој локацији за постављање споменика Стефану Немањи, који би требало да се подигне на Савском кеју, код Железничке станице.

– С озбиром на то да ће та зграда по завршетку пројекта „Београд на води” бити Музеј средњовековне Србије, прикладно је да испред те зграде буде споменик Стефану Немањи – рекао је Никодијевић.

Уколико одборници подрже предлог, Награда Града Београда додељиваће се у још једној области – за највеће достигнуће у заштити животне средине.

– Много смо урадили на постизању еколошких стандарда у последњих неколико година у граду и желимо да дамо значај ономе што смо радили – рекао је Никодијевић.

Одборници би на седници могли да се изјасне о предлогу да се булевар који спаја Мост на Ади са Тошиним бунаром назове Булевар хероја са Кошара.

Грађани су током вишенедељног гласања изабрали тај назив, Комисија за именовање тргова и улица усвојила је предлог, па је потребно још да сагласност да Министарство културе, како би се и одборници о томе изјаснили.

Одборници ће, између осталог, одлучивати и о изменама Одлуке о локалним административним таксама, као и о изменама Одлуке о мрежи основних школа у граду.

Такође, одлучиваће се и о успостављању сарадње између Београда и Сеула.

На дневном реду су измене Одлуке о утврђивању закупнина за пословни простор на коме град има посебна својинска овлашћења, Предлог мастер плана развоја саобраћајне инфраструктуре Београда, као и Одлука о расписивању јавног конкурса за избор директора предузећа „Путеви Београда”.