петак, 22. септембар 2017.

До краја године потписивање Повеље о родној равноправности

На корак смо до потписивања Повеље о родној равноправности и очекујемо да буде потписана до краја године, рекла је Ирена Вујовић, председница Савета за родну равноправност Града Београда на данашњој седници овог тела.  

На овој седници усвојен је извештај радних група које су се бавиле посебним аспектима важним за остваривање овог циља, а то су борба против насиља у породици, Европска повеља о родној равноправности, економско оснаживање жена, превентивна здравствена заштита  и анализа стања радноправног статуса запослених жена.

Према речима Ирене Вујовић, Општина Савски венац је у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација реализовала пројекат обуке жена у ИТ сектору. 

– Моја идеја је да преко Савета за родну равноправност у овај програм обуке укључимо и све друге београдске општине  јер је велики број жена заинтересован за овај курс који траје четири месеца. Ове жене би могле да волонтирају у градским комуналним предузећима како би и у пракси провериле своје знање, али и допринеле њиховом раду – рекла је Вујовићева.

Када је реч о борби против насиља у породици, на седници Савета за родну равноправност се чуло да Град Београд наставља да финансира Сигурну кућу, за шта је издвојено 20 милиона динара, први пут је издвојено и шест милиона за џепарац за ове жене, а на јавном конкурсу је подржано неколико удружења која се баве борбом против насиља у породици, за шта је из буџета града издвојено седам милиона динара.

На седници је одржана и презентација Анализе стања радноправног статуса запослених, у којој су још једанпут истакнути поражавајући подаци када је реч о положају жена. 

Према статистици, жене чине 53,4 одсто радно активног становништва у Београду. У укупном броју запослених жене су образованије од мушкараца, али још увек, само 33 посто жена су руководиоци, иако су високообразоване и већином су ангажоване на извршилачким функцијама. Највише запослених жена има у здравству, социјалној заштити, образовању, држвној управи, а према подацима за 2015. годину жене су имале 10,8 посто ниже зараде у односу на просечну зараду у Београду. Рад жена на плаћеном  послу не ослобађа их кућног посла, који није довољно препознат и вреднован. Радним данима учешће неплаћеног посла у укупном је 30,3 посто код жена, а код мушкараца 12,8, а  данима викенда учешће неплаћеног посла је чак 74,8 процента. 

На Савету за родну равноправост усвојен је и план активности за наредни период, а седници су присуствовале Андреа Радуловић, заменица председника Скупштине града, Сандра Пантелић, начелница Градске управе, Наташа Станисављевић, секретарка за социјалну заштиту, Мирјана Павичић, секретарка за информисање, Соња Подунавац, секретарка за инспекцијске послове Љиљана Благојевић, јавни правобранилац града Београда.