петак, 22. септембар 2017.

Градоначелници Београда и Рабата потписали Споразум о партнерству и сарадњи

Делегације Београда и Рабата, предвођене градоначелницима Синишом Малим и Мохамедом Садикијем, састале су се данас у Старом двору, где су градоначелници потписали Споразум о партнерству и сарадњи између града Рабата и града Београда и Меморандум о разумевању између два града.

Међу многобројним темама истакли су се увођење директне авионске линије до Рабата или Казабланке, као и организовање манифестације „Дани Београда у Рабату”, који ће бити уприличени наредне године.

Састанку су присуствовали председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић и главни урбаниста Милутин Фолић.

Мали је истакао да је долазак делегације главног града Марока велика част, нарочито у години у којој Краљевина Мароко и Република Србија прослављају 60 година од успостављања дипломатских односа.

– Имамо одличну прилику да Споразумом о сарадњи два главна града који смо потписали додатно приближимо наше народе, државе и културе. Такође, желимо да допринесемо даљем јачању привредних веза. За даљу сарадњу Србије и Марока постоји огроман потенцијал, који превасходно видимо у области туризма, због чега смо договорили наступе на сајмовима, Београда у Рабату и Рабата у Београду – рекао је Мали.

Градоначелник је нагласио да се увелико ради на успостављању директне авионске линије између Београда и Казабланке, односно Београда и Рабата. То ће сигурно, навео је Мали, позитивно утицати на даље приближавање наших земаља и народа.

– Видим потенцијал у сарадњи привредних комора два града, а не треба заборавити ни да смо постигли договор да размењујемо искуства која су важна у решавању свакодневних проблема карактеристичних за велике градове. Комунални проблеми, саобраћај и заштита споменика културе само су нека од питања у којима постоји могућност за сарадњу – оценио је Мали.

Он је подсетио да је у нашем граду у току „Недеља мароканске културе”, као и да је на Калемегдану постављено импровизовано „мароконаско село”.

– То је још једна прилика за додатно упознавање културе и традиције Марока, а желим да најавим и „Дане Београда у Рабату”, који ће бити уприличени следеће године. Прихватио сам позив свог колеге и следеће године ћемо бити у Мароку, тачније у Рабату, где ћемо представити нашу земљу и град на најбољи могући начин – закључио је Мали и свом колеги и његовом тиму пожелео пријатан боравак у Београду,

Градоначелник Рабата је посету Београду назвао круном прославе 60 година дипломатских односа Србије и Марока.

– Велика ми је част да предводим делегацију Рабата у Београду. Већ 60 година имамо дипломатске односе, а то је јако пуно времена и због тога би требало да уградимо више динамике у наше односе. Разговарали смо о многим темама, од којих се по важности истичу заштита животне средине, обновљиви извори енергије, као и заштита споменика културе. Прошетао сам синоћ градом и приметио да постоји доста сличности између Београда и Рабата. Београђани су веома срдачни и то је нешто што ћете такође пронаћи код нас – рекао је Садики.