субота, 23. септембар 2017.

Весић: Израђен Нацрт закона о Старом сајмишту

Kомисија за претварања у меморијални комплекс места где је био нацистички логор Старо сајмиште израдила је Нацрт закона о Старом сајмишту, изјавио је градски менаџер Горан Весић, који је данас присуствовао седници те комисије у манастиру Јасеновац у Хрватској.

– Потпуно је природно да будемо данас у Јасеновцу, с обзиром на то да је, после 10. маја 1942. године, када су нацисти објавили да су убили све Јевреје у Београду, логор Старо сајмиште служио углавном за Србе и антифашисте са подручја Kозаре, који нису могли да буду депортовани у Јасеновац, јер је тај логор био препун – рекао је Весић новинарима.

Он је истакао да је веза између Јасеновца и Старог сајмишта у Београду веома јака и да се Старо сајмиште не може разумети без разумевања Јасеновца.

– Сам меморијални комплекс Јасеновца није довољно велики, с обзиром на број људи који су ту страдали и за нас је веома важно да Старо сајмиште постане централно меморијално место када су у питању жртве Другог светског рата. Зато је важно што комисија данас заседа у Јасеновцу – додао је Весић.

Kако је истакао, све што је урађено на Старом сајмишту, у смислу његовог претварања у меморијални комплекс, урађено је у последње три године.

– Расељена је Централна кула, а то значи да су сви уметници који су тамо имали атељее, добили друге – навео је Весић и додао да је у току израда пројекта реконструкције Централне куле, након чега ће се приступити и реконструкцији.

Централна кула треба да постане место где ће млади људи учити о ужасима Холокауста, рекао је Весић и навео да је извршен и попис комплетне имовине у свим павиљонима, те да се тачно зна шта је у власништву града, шта републике, а шта је приватно власништво.

– Тако су створени услови да се донесе закон о Старом сајмишту – нагласио је он.

Kао најважније, Весић је истакао да је међународна и домаћа јавност заинтересована за Старо сајмиште, што до сада, како оцењује, није био случај.

– Нажалост, није се пуно знало о Старом сајмишту, али мислим да је то сада постала тема и да сви знају шта се тамо десило – рекао је Весић.

Седници комисије, која је заседала у пуном саставу, председавао је њен председник, епископ славонски Јован Ћулибрк, који је рекао да је та комисија у Јасеновцу пре свега како би се уверила у историјске факте када је у питању страдање на простору Југославије у Другом светском рату.

– Дошли смо данас овде као комисија која се бави једним будућим меморијалом, да бисмо разумели контекст меморијализације на простору бивше Југославије – рекао је Ћулибрк.

Након седнице градски менаџер је, заједно са члановима комисије, обишао Спомен-подручје Јасеновац које је изграђено уз уже подручје бившег концентрационог логора Циглана Јасеновац.

Јасеновац је место великог мученичког страдања стотине хиљада православних Срба, Јевреја, Рома, недужних Хрвата и других грађана Југославије.