уторак, 26. септембар 2017.

Усвојено више планова детаљне регулације

Одборници Скупштине града усвојили су на данашњој седници више планова детаљне регулације и одлука о изради планова детаљне регулације важних за функционисање града.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић рекао је да је највећи проблем Београда деценијама био то што није био покривен плановима, због чега постоји велики број дивљих насеља и објеката.

– Због свега тога један од највећих приоритета и јесте било доношење ових планова. Прошле године смо усвојили нови генерални план, као и планове генералне регулације, њих готово 170. Данас имамо покривеност града плановима око 60 одсто. Усвојили смо стратешке смернице развоја града. По њима ће се град развијати унутар својих граница, без неконтролисаног ширења, унутар некадашњих индустријских зона. Оријентишемо се такође и на еколошке видове превоза, како бисмо избегли прекомерну употребу моторних возила. Један од тих принципа је и спуштање Београда на реке и сви ти елементи заједно чине визију Београда у будућности – нагласио је Фолић.

Донети су планови детаљне регулације блока између улица Водоводске, Бране Цветковића, Рајка Ружића, Провалијске и регулације Жарковачког потока на општини Чукарица и План детаљне регулације просторне целине Косанчићев венац у Старом граду, блока између улица Тошин бунар, Трогирске, Петра Кочића и Скадарске у Земуну.

Усвојени су и предлози одлука о изради плана детаљне регулације подручја између Булевара војводе Путника и улица Праховске и Штипске на Савском венцу, блока између Косте Главинића, Руске, надвожњака железничке пруге и Булевара војводе Мишића, за део Блока 20 и пијаце у делу Блока 44 на Новом Београду. Донета су и одлуке о изради планова детаљне регулације пијаца Каленић и Бањица, као и блока између улица Војводе Степе, Отокара Кершованија, Билећке и Генерала Рашића на Вождовцу, као и подручја између улица Стевана Бракуса, Ваљевске и Тоше Јовановића на Чукарици.

Усвојена је и одлука о измени Плана детаљне регулације за подручје између улица Француске, Цара Душана, Тадеуша Кошћушка и постојеће пруге на Дорћолу, као и регулације Бока 51 на Новом Београду. Одборници су усвојили и одлуке о изради плана детаљне регулације дела треће месне заједнице у Лазаревцу, као и за изградњу главног колектора и постројења за пречишћавање вода Лазаревац.