уторак, 26. септембар 2017.

Весић: Урбанистички планови спречавају дивљу градњу у Београду

Градски менаџер Горан Весић рекао је на данашњој седници градске скупштине да се усвајањем планова детаљне регулације заокружује број од укупно 170 планова, колико их је усвојено за последње три и по године.

– За време претходне власти усвојено је око десет планова годишње, а ми их усвајамо више од 50 годишње. То је довело до тога да је град покривен са више од 60 одсто планском документацијом. То значи да град Београд може да се развија јер без планова нема планске, већ бесправне градње. Претходна власт је желела да у хаосу, у коме нема планова, може да мешетари. За нас су све компаније равноправне и немамо лични однос ни према једној, свака плаћа на рачун града, а не у кешу, као што је то раније рађено – истакао је Весић и додао да ће последица усвајања оволиког броја планова бити издавање грађевинских дозвола за готово милион квадратних метара.

Весић је истакао да сада свака компанија може да добије дозволу за градњу, а не као некада само оне које су биле повлашћене.

– Ко испуни законске услове и обавезе према граду, може да гради. Нема разлике између „нас и њих”. Данас је само за некадашњи дуг према Дирекцији за грађевинско земљиште од 16 милијарди динара било могуће изградити 75 обданишта, уредити око 1.300 фасада и још много тога – нагласио је Весић и додао да су грађани о успесима прошле власти дали свој суд на претходним градским изборима.