уторак, 26. септембар 2017.

Весић: Третирање отпада уместо депоније у Винчи

Сагласност Скупштине Београда на коначни нацрт уговора о јавно-приватном партнерству у пружању услуге третмана и одлагања комуналног отпада омогућиће да се у питању депоније у Винчи коначно реагује, рекао је данас градски менаџер Горан Весић на седници градске скупштине.

– Депонија је једна од најугроженијих у Европи и зато је било крајње време да се реагује. Уговор је спроведен транспарентно и убеђен сам да смо урадили добар посао за град. Решићемо се еколошке бомбе крај Дунава и коначно ћемо почети да третирамо отпад – истакао је Весић.

Он се осврнуо на догађаје који су претходили данашњем нацрту.

– Још 2001. године Извршни одбор Скупштине града донео је одлуку о отпочињању процеса јавно-приватног партнерства и тражења партнера за депонију у Винчи. Тај процес трајао је до 2006, када се упућује захтев Влади Републике Србије, која доноси одлуку о покретању поступка за депонију у Винчи. Локални план за управљање отпадом донет је 2011. године на нивоу града, који такође потврђује јавно-приватно партнерство за депонију у Винчи. Нажалост, иако се у претходном поступку јавило више од 50 заинтересованих компанија, читав процес је тада заустављен –  појаснио је Горан Весић.

Он је додао да према нацрту овог уговора Град Београд у прве три године нема никакву обавезу, а након тога постоје различити начини да се такса надокнади, али засигурно неће ићи из буџета, прецизирао је Весић.

Директор Дирекције за управљањем отпадом Филип Абрамовић навео је да је реч о последњем, финалном кораку пре потписивања уговора који је резултат дугогодишњег рада надлежних градских институција. Овај пројекат доноси престанак депоновања отпада, нови вид заштите животне средине и нов облик искоришћавања отпада као ресурса.

Абрамовић је додао да на Граду Београду остаје комплетна рециклажа и издвајање свих корисних компоненти из отпада. Постројење које ће се изградити третираће само отпад који не може да се употреби и производиће топлотну енергију. Стара депонија биће коначно санирана и затворена, закључио је Абрамовић.