уторак, 26. септембар 2017.

Област животне средине убудуће у Награди Града Београда

У оквиру Награде Града Београда од идуће године додељиваће се, између осталих, и награда за највредније достигнуће у области заштите животне средине, одлучили су градски одборници.

Град Београд и Секретаријат за заштиту животне средине готово пуне три деценије улажу напоре да животна средина у Београду буде на задовољавајућем нивоу. Препознато је да је здрава животна средина основ за очување људске егзистенције што се огледа у све већем учешћу појединаца и друштвено одговорних субјеката који дају допринос у добровољним и организованим акцијама које имају за циљ унапређење животне средине у Београду. Како би се шира јавност још више мотивисала, ове напоре потребно је наградити па ће се тако од идуће године поред награда у области уметности, науке, медицине, архитектуре и урбанизма, пољопривреде, новинарства, образовања и спорта, Награда Града Београда додељивати и за дело које представља највредније достигнуће у Београду у области заштите животне средине, наводи се у образложењу ове одлуке.

Одборници су усвојили и правила Софеста, променили оснивачки акт Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, као и оснивачки акт Центра дечјих летовалишта и опоравилишта града Београда. Дата је и сагласност на расподелу нето добити из 2016. за четири јавна предузећа, као и на ребаланс програма пословања за 2017. ЈП „Сава центар”. Измењени су и допуњени закључци који се тичу анализе и утврђивања непокретности на којима је Град Београд носилац права јавне својине, а која користе јавна предузећа. Такође, усвојени су и информација везана за реконструкцију постројења за прераду воде „Језеро”, програм спровођења техничке заштите објеката и просторних културно-историјских целина у Београду, друга фаза, као и годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2017.