петак, 6. октобар 2017.

Саопштење са седнице жирија за подизање споменика Стефану Немањи

Жири за подизање споменика Стефану Немањи коме председава генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић одржао је седницу на којој је донео одлуку којим вајарима ће бити упућен позив да директно учествују на конкурсу за споменик Стефану Немањи. Позиви су упућени руском вајару проф. Александру Рукавишникову, кинеском вајару и директору Националног музеја Кине Ву Веишану, италијанском вајару Роберту Барнију и словеначком вајару Мирсаду Бегићу.

Према Одлуци о расписивању конкурса за подизање споменика Стефану Немањи, конкурс је отворен и позивни, што значи да на њему могу да учествују сви вајари, али и да жири има право да позове најмање три вајара која би директно учествовала. Вајарима који добију позив обезбеђује се обештећење од пет хиљада евра у динарској противвредности, које ће бити одузето од награде уколико буду међу три најбоља решења. Првопласирани рад биће награђен са шест милиона динара, другопласирани са три милиона, а трећепласирани са милион динара. Конкурс, који је Град Београд објавио 27. септембра, двостепени је, што значи да ће 7. децембра бити изабрано шест радова који ће ући у ужи избор, да би жири 15. марта 2018. године донео одлуку како треба да изгледа споменик Стефану Немањи.

Жири, осим председавајућег Николе Селаковића чине: академик Светомир Арсић Басара, вајар, Емир Кустурица, редитељ, проф. Миодраг Живковић, вајар, академик Владимир Величковић, сликар, Небојша Ђурановић, сликар, проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду, Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста,  и Горан Весић, градски менаџер града Београда.

Председник жирија Никола Селаковић изјавио је да очекује велико интересовање домаћих уметника за овај конкурс, који је од националног значаја за нашу земљу, као и да је задовољан избором иностраних уметника којима ће бити упућен позив.

– Приликом избора иностраних вајара руководили смо се њиховим досадашњим достигнућима у уметности. У питању су вајари који су међународно познати и чиjи су радови изложени у галеријама и градовима широм света – изјавио је Селаковић.

Жири је на седници усвојио и одређене измене конкурсне документације, које су унете у текст конкурса. Конкурсна документација преузима се на веб-порталу Града Београда www.beograd.rs и интернет-страни Удружења архитеката Србије www.u-a-s.rs