петак, 6. октобар 2017.

„Босифест” од 10. до 12. октобра у „Сава центру”

Осмо издање Београдског интернационалног филмског фестивала особа са инвалидитетом – „Босифест” одржаће се под слоганом „Покрени промену” од 10. до 12. октобра у „Сава центру”. Публика ће моћи да види 18 документарних филмова, од којих ће десет бити приказано у такмичарском, а осам у ревијалном делу програма. 

Ове године пријављено је чак 90 филмова из свих делова света: Канаде, Италије, Чешке, Пољске, Грузије, Израела, Француске, Холандије, Русије, Ирана, Енглеске, Бугарске, Индије и других земаља. Жири овогодишњег „Босифеста” радиће у саставу: Предраг Гага Антонијевић, наш познати редитељ, Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма нa Палићу и дугогодишњи директор Југословенске кинотеке, и Аница Добра, једна од најзначајнијих домаћих глумица. Жири ће доделити следеће награде: гран при за најбољи филм, награду за најбољу режију, награду за најбољи сценарио, као и специјалне награде.

Ове године пратећи програм чини конференција „Покрени  промену”, која ће се одржати током сва три фестивалска дана у преподневним часовима (од 11 до 16 сати) пре пројекција филмова. На конференцији ће учествовати стручњаци који ће одржати интерактивна предавања на теме: „Медијска извештавања о особама са инвалидитетом”, „Утицај медија – филма на креирање става према особама са инвалидитетом”, „Примена и значај медија у инклузивном образовању” и „Култура, толеранција, различитост”.

Мисија „Босифеста” је да укаже на стваралачки рад и могућности учесника на јавној културној сцени и ширење поруке да би особе са инвалидитетом требало да имају иста права и обавезе као и други грађани. На тај начин овај фестивал даје снажан подстицај доношењу мера за равноправно учешће и интегрисање особа са инвалидитетом у друштво.

Суштински показатељ да постоји простор за овакав фестивал у Србији јесте управо велико интересовање за учешће у програмима „Босифеста”. Овај фестивал придружује се светским фестивалима који се дужи низ година баве филмовима о особама са инвалидитетом, као и филмовима чији су аутори особе са инвалидитетом. Мрежа тих фестивала пружа ауторима излазак на светско тржиште, али и могућност да представе нове, иновативне филмове који се баве тематиком везаном за живот особа са инвалидитетом.

„Босифест” је јединствен филмски фестивал у нашој земљи, али и у светским оквирима, јер је његов комплетан програм посвећен темама живота особа са инвалидитетом, а филмови који се приказују релевантна су и запажена остварења документарног жанра.