петак, 6. октобар 2017.

Синиша Мали: У наредне две године покривеност града плановима чак 90 одсто

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас Урбанистички завод Београда, разговарао са руководством и запосленима ове градске институције и истакао да ће у наредне две године бити завршено 120 урбанистичких планова, па ће чак 90 одсто територије града бити покривено плановима.

Мали је истакао да је Урбанистички завод, као јавно предузеће Града Београда, био покретачка снага која је стајала иза бума инвестиција које се дешавају у главном граду.

– Запослени у Урбанистичком заводу никада нису радили више него у претходне три године, јер је у том року израђено више од сто планова генералне и детаљне регулације. Зато je данас плановима покривено 65 одсто територије града, а у наредне две године биће  завршено још 120 планова, чиме ће покривеност Београда плановима бити чак 90 одсто – рекао је Синиша Мали.

Он је додао да највећи проблем за градњу у Београду није било добијање грађевинске дозволе, већ што се није знало где шта може да се гради.

– Сада те планове имамо, и ко год има земљиште, зна шта и колико тамо може да гради, те му остаје само да сачини пројекат и поднесе захтев за грађевинску дозволу – казао је градоначелник.

Мали је истакао и да су у Урбанистичком заводу високостручни кадрови и захвалио руководству те институције на енергији да покрене тимски рад, који је донео велики резултат.

Он је подсетио и да се следеће године обележава 70 година постојања Урбанистичког завода Београда, нагласивши да ова институција има чиме да се похвали, како пред својим суграђанима тако и у стручној јавности.

– То ће бити круна свега што смо у протекле три и по године заједно урадили, како у области урбанизма и урбаног планирања тако и у области издавања грађевинских дозвола и покретања великог циклуса инвестиција – истакао је Мали.

Директорка Урбанистичког завода Београда  Весна Тахов казала је да су запослени овог јавног предузећа разговарали са градоначелником о најважнијим планским документима.

– Међу њима су планови попут везе између савске и дунавске падине, сектор 3 УМП-а, који је битна саобраћајница за цео град, Блок 13 са плановима за филхармонију, парк Ушће и други. Обавестили смо градоначелника и о будућим трибинама како би грађане детаљније упознали са плановима које радимо јер су планови направљени за људе а не да остану на папиру – казала је Весна Тахов.

Обиласку Урбанистичког завода Београда присуствовао је и помоћник градоначелника Борко Милосављевић.