среда, 11. октобар 2017.

Весић: Милион евра за уређење пешачке зоне у Земуну

Градски менаџер Горан Весић обишао је, у друштву главног градског урбанисте Милутина Фолића и заменика председника општине Земун Дамира Ковачевића, обновљени Магистратски трг и пешачку зону у центру Земуна. Весић је открио да је град за ове радове издвојио око 120 милиона динара, али и нагласио да посао није завршен док читав део града не буде употпуњен садржајима. 

Догађају је присуствовао члан Градског већа Александар Марковић, секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, као и директор ЈП „Путеви Београд” Славиша Живковић. 

Весић је истакао да се у оквиру пројекта уређења пешачких зона у Београду, којим руководи градски архитекта Милутин Фолић, не раде само зоне у ужем центру града. 

– Земун је као град постојао и пре него што је припојен Београду. Овај део Београда има своје историјске зоне, које могу да буду уређене искључиво за пешаке. Данас са поносом можемо да кажемо да је Град Београд успео да уреди Магистратски трг и Господску улицу, који сада чине целину, уређену пешачку зону. Овде је постојао проблем са паркирањем, а на Магистратском тргу су баште кафића имале тенде које не личе ни на шта. Град Београд је уложио око 100 милиона динара у ове радове, а поред тога издвојено је двадесетак милиона за стубиће, што значи да је укупна бројка уложеног новца око милион евра – рекао је Весић. 

Према речима градског менаџера, ова пешачка зона је спојена са Земунским кејом, односно дели их само једна улица, па ће у следећој фази уређења бити у потпуности спојене. 

– Постоје планови да следеће године на бољи начин инкорпорирамо трг на којем се налази привремена пијаца, па грађани Земуна могу да рачунају да ће овде наредне године бити много више садржаја. Желим да захвалим градском архитекти, који је најзаслужнији за ширење пешачких зона, секретару за саобраћај Душану Рафаиловићу, као и Општини Земун – додао је Весић. 

Говорећи о даљем уређењу Земуна, Весић је истакао да је разговарао са министром одбране Александром Вулином о почетку обнове команде Ратног ваздухопловства. То је дивна зграда овде у Земуну, казао је Весић, која је уништена у бомбардовању, па желимо да пронађемо начин да војска почне са реконструкцијом зграде. 

– Наша идеја је да град уреди Авијатичарски трг, који се налази испред команде, па би тако и тај трг добио нове садржаје. Људи из центра Земуна заиста могу да буду задовољни начином на који се бавимо овим делом града – закључио је Весић. 

Главни градски урбаниста Милутин Фолић истакао је да уређење пешачке зоне Земуна неће стати на овоме. 

– На завршетку Господске улице, односно на почетку, ако гледамо у односу на реку, биће постављен пристан за будући градски речни превоз. На томе интензивно радимо, па ће у будућности грађани Земуна моћи да дођу до Бетон хале, Београда на води, Аде Циганлије или Блока 45 без много проблема и саобраћајних гужви. У следећој фази повезаћемо Лагумском улицом овај део пешачке зоне према Кули Гардош, што је такође веома важно јер је то један од симбола Земуна. Фасаде које се налазе на овом потезу ће такође бити уређене и осветљене, а исто важи и за фасаде у Главној улици – рекао је Фолић. 

Заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић апострофирао је одличну сарадњу коју Општина Земун има са Градом Београдом. Он је подсетио да се не ради само у центру Земуна, већ у свим деловима, подсетивши на изградњу вртића у Алтини, канализације у Плавим хоризонтима, канализационе мреже у Батајници, као и секундарне водоводне мреже у Грмовцу.