четвртак, 12. октобар 2017.

Весић: Акција „Ђаци вас моле, успорите поред школе” најуспешнија дечја акција

Свечаним уручењем наставних средстава директорима 26 школа градски менаџер Горан Весић, министар просвете Младен Шарчевић и директор ЈКП „Паркинг сервис” Андија Чупковић данас су у Основној школи „Вук Караџић” означили почетак 11. циклуса акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе”.
Весић је истакао да је за 11 година 140.000 деце прошло кроз ову акцију.

– Ми ћемо поделити укупно 42 наставна средства за 26 школа, а међу њима су интерактивне табле, пројектори, рачунари, разгласи и друго. Подсетићу да смо пре две године, на предлог Андрије Чупковића, договорили да испред сваке школе обележимо једно паркинг место које су осликали ђаци школе, и сав приход који се током године оствари намењен је тој школи. При крају сваке године, у договору са школом, ми купимо оно што је потребно и данас је дан када то предајемо директорима 26 београдских школа – казао је Весић.

Градски менаџер је истакао да је акција „Ђаци вас моле, успорите поред школе” најуспешнија акција када су у питању деца.

– Поред Београда она се организује и у другим градовима у Србији. Веома је важно да деца на време уче основе безбедности у саобраћају јер на тај начин смањујемо саобраћајне незгоде у којима учествују деца и тај број је из године у годину све мањи. Деца су најрањивији део популације и заједничким радом Града Београда, Министарства просвете и Министарства унутрашњих послова дајемо велики допринос њиховој безбедности. Радимо такође и на стварању зона успореног саобраћаја испред свих школа, оне су углавном формиране и у њима се не сме возити брже од 30 километара на сат. Поставићемо и „трептаче”, који ће возачима давати знак да морају да успоре у зони школе – нагласио је градски менаџер.

Министар просвете Младен Шарчевић похвалио је акцију и захвалио иницијаторима и свим учесницима на промоцији безбедности деце у саобраћају.

– Ово је добар пример како спојити лепо и корисно јер се  истовремено обучавају деца да буду безбеднија у саобраћају, а и школе добијају потребна средства у оквиру једне лепе акције која је у интересу целог друштва – истакао је министар Шарчевић.

Ова акција ушла је у другу декаду традиционалним предавањем о понашању деце у саобраћају. Представници Саобраћајне полиције и „Паркинг сервиса” објаснили су деци како се правилно прелази улица, користи семафор и тумаче саобраћајни знаци. Прваци су се на свечаности дружили са маскотом акције и певали познате песме „Само споро кад сте поред школе” и „Чувајте нам ђаке”, које су извели Леонтина Вукомановић и деца Хора „Чаролија”.

Директорима школа овом приликом уручено је 13 интерактивних табли, 17 пројектора, четири рачунара, четири разгласа, два видео-бима и два мултифункционална штампача, а сваки првак је добио брошуру „Безбедно до школе” и светлоодбојни прслук, са којим ће на путу од куће до школе бити уочљивији, а тиме и безбеднији.