четвртак, 12. октобар 2017.

Предлог да Европска повеља о родној равноправности буде на дневном реду градског парламента

Савет за родну равноправност Града Београда упутиће предлог Скупштини града да једна од тачака наредне седнице буде и Европска повеља о родној равноправности, рекла је председница овог тела Ирена Вујовић на данашњој седници. Потписници ове повеље обавезују се да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане повељом у својим срединама.

– Родна равноправност је тема свих тема и тако је Савет и конципиран 2015. године, када је и основан. За две године, колико ово тело постоји, реализован је велики број идеја и иницијатива, а трудићемо се да ти резултати убудуће буду још бољи – навела је Ирена Вујовић.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић је говорећи о Европској повељи о родној равноправности нагласио да је та организација веома посвећена овој теми, која задире у основе демократског друштва. 

– Ми желимо да ова повеља заживи и да буде део свакодневног живота. Због тога је и веома важно њено усвајање у скупштинама општина и градова, али и формирање Савета као тела које ће се бавити овим питањима и које ће моћи да окупи заинтересоване у локалним самоуправама. Европску повељу до сада је усвојило 50 општина у Србији, што је завидан резултат. Овај документ упућује на то да се свака локална самоуправа потруди да подигне сопствене унутрашње капацитете ка успостављању нових начела, правила, вредности у свом раду, али и да то представе грађанима – објаснио је Станичић.

На осмој седници Савета за родну равноправност речено је да се 24. октобра обележава Међународни дан борбе против рака дојке, те да ће у здравственим установама у Београду у том периоду бити организовани бесплатни прегледи. О тачном датуму и местима где ће прегледи бити организовани јавност ће бити благовремено обавештена.

Савету су присуствовали и начелница Градске управе Сандра Пантелић, члан Градског већа Драгомир Петронијевић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретарка за инспекцијске послове Соња Подунавац, секретарка за културу Ивона Јевтић, заштитница грађана Катарина Жежељ, градски правобранилац Љиљана Благојевић, руководилац у Секретаријату за здравство Јован Кнежевић, секретарка за предузетништво ПКС Бранислава Симанић, директорка Градског центра за социјални рад Зорица Павловић, помоћница министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Нина Митић.