петак, 13. октобар 2017.

Мали: Пасарелом од Калемегдана до Савског кеја од лета следеће године

Градоначелник Београда Синиша Мали обишо је данас радове на изградњи пасареле која ће повезивати Калемегдан и Савски кеј код Бетон хале, а како је најавио, радови ће бити завршени на лето наредне године.

Обиласку су присуствовали главни градски урбаниста Милутин Фолић и директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић.

Изградња ове пасареле један је од најважнијих пројеката јер је управо његова сврха оно што грађани желе, а то је да са Калемегдана дођу на променаду.

– Пасарела ће омогућити грађанима да се, када дођу на Калемегдан и виде прелепу реку Саву, спусте на променаду. Она ће допринети бољем повезивању Калемегданске тврђаве и Савског кеја, а осим тога она ће бити и културна атракција јер ће је красити и скулптура која је резултат рада једног од највећих скулптора данашњице Ричарда Дикона и Мрђана Бајића. Покушавамо да, осим функције, помогнемо и унапредимо културну понуду – истакао је градоначелник и додао да је жеља да се град спусти на реке и да се ужи центар града претвори у пешачку зону.

Туристи који долазе бродовима, навео је Мали, моћи ће пасарелом да дођу до Калемегдана и да се преко Косанчићевог венца врате на пристаниште. 
Према његвим речима, скулптура која ће красити пасарелу у Београд стиже у новембру, а на пролеће следеће године ће бити постављена.   

– На пролеће наредне године очекује нас и изградња гондоле која ће повезивати Калемегданску тврђаву са парком Ушће. Тај парк је тренутно највећи парк који радимо и радићемо га у наредне две године. Калемегданска тврђава се декоративно осветљава, као и велики број фасада у том крају. Овај део Београда се мења и постаје лепши – нагласио је Мали.

Он је рекао да ће и инфраструктурни радови у граду бити завршени у року од петнаестак дана, тако да ће Београд боље функционисати, али ће имати лепше улице, тргове и мостове. Синиша Мали је захвалио Саобраћајном институту ЦИП, који је донирао пројекат изградње пасареле.

Мрђан Бајић, вајар, истакао је да је скулптура пројекат који је чекао реализациу 12 година. Он је изразио наду да ће Београђани заволети ово место, које је било потпуно скрајнуто и да ће постати место укрштања функције и уметности, али и да ће савремена визуелна уметност бити видљива широј публици.