недеља, 15. октобар 2017.

Младеновић: Београд је лидер у превенцији од елементарних непогода

Град Београд је након 2014. године урадио велики посао кад је реч о заштити од елементарних непогода, рекао је данас заменик градоначелника Андреја Младеновић. Осврћући се на награду у оквиру пројекта „See Urban”, који спроводи Програм Уједињених нација за развој и која је недавно додељена нашем главном граду, Младеновић је за ТВ Пинк подсетио да је и она потврда колико је Београд ангажован на превенцији последица, те да је његов труд препознат.

– У протеклом периоду донета је Студија акустичности, затим Процена ризика и План заштите и спасавања, а у току су и пројекти у вези са системом узбуњивања и обавештавања. Ради се и на идејном пројекту за ситуациони центар. Много тога се померило набоље у базном и институционалном смислу. Београд је лидер на који се угледају други градови и општине, због чега је важно да се донесу сви најважнији документи за заштиту људи од елементарних непогода – навео је Младеновић.

Локалним самоуправама предстоји велик посао, додао је Младеновић, како бисмо сви били спремни у случају елементарних непогода и ванредних ситуација. 

– То практично значи да познајемо процедуре и да их се придржавамо, као и да имамо оспособљено људство за спасавање – истакао је заменик градоначелника и нагласио да је ово посао на којем све институције раде заједно, под окриљем Владе Србије. 

Он се осврнуо и на обимне инфраструктурне радове у Београду, који се за ову сезону полако приводе крају. У поједине делове града деценијама није улагано, а сада ће то бити далеко лепши булевари, тргови и паркови, на задовољство Београђана и посетилаца. 

Искуство из света драгоцено је за Београд, истакао је Младеновић, подсећајући на недавну посету Чикагу. 

– Београдски маратон је велики потенцијал за наш главни град, како у туристичком тако и привредном смислу. Маратон је у читавом свету постао такорећи „покрет”, у који се осим професионалаца укључују и многи који желе да направе лични подвиг или да се рекреирају. У том погледу има доста простора да развијамо наш маратон – рекао је Младеновић. 

Ово је само један од начина за привлачење туриста, додао је заменик градоначелника, и подсетио да се повећање туриста креће чак у двоцифреном проценту, чему нарочито доприносе велике инвестиције и знатно боља инфраструктура.