понедељак, 16. октобар 2017.

Делегацији америчке савезне државе Мериленд представљен пројекат „Београд на води”

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић и главни градски урбаниста Милутин Фолић представили су данас у згради Геозавода пројекат „Београд на води” привредно-политичкој делегацији америчке савезне државе Мериленд.

Делегација, са државним секретаром Мериленда Џононом Вобенсмитом на челу и његовим замеником Луисом Борундом, налази се у званичној посети Републици Србији, а данашњем представљању пројекта присуствовали су министар животне средине Горан Триван и в. д. секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић.

Министар Триван нагласио је да је у узвратну посету Београду и Србији дошла бројна делегација Мериленда, која је једна од најразвијенијих америчких савезних држава. 

– Мериленд је једна од најразвијенијих држава у САД, која истовремено обраћа велику пажњу на заштиту животне средине. Ово је била и прилика да подсетимо да Србија има потребу да инвестира око 15 милијарди евра у заштиту животне средине, у прераду отпадних вода, комуналног отпада, медијацију земљишта и друго. Чланови делегације су веома заинтересовани за инвестирање и зато ћемо наставити разговоре и настојати да наше преговоре доведемо на практичан терен. Екологија није питање политике, већ нашег бољег живљења и представља област без хипотека, јер имамо и добру вољу и стручњаке. Недостаје нам део технологије и новац за инвестирање и зато нам је потребна помоћ држава које могу да инвестирају, међу којима је и савезна држава Мериленд – казао је министар Триван.

Државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит истакао је задовољство посетом и нагласио да чланови делегације желе да се детаљније упознају са ситуацијом и могућностима да се помогне Србији. 

– Знамо да желите да Србију учините што лепшим местом за живот, то и ми желимо за Мериленд. Суочавамо се у неким ситуацијама са сличним проблемима и желимо да разменимо искуства како бисмо у будућности били што успешнији у ономе што желимо да учинимо за своје државе – казао је Вобенсмит.