четвртак, 19. октобар 2017.

Мали и Никодијевић примили представнике Субнора Београда

Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине Београда Никола Никодијевић организовали су данас пријем у Старом двору за представнике Субнора Београда, чиме је почело обележавање 73. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату. Градоначелник је нагласио да је ово још једна прилика да великанима који су ослободили наш главни град кажемо „велико хвала”. 

– Ови људи су извојевали слободу за нас и зато је важно да из године у годину достојно обележавамо Дан ослобођења Београда. Наставићемо да градимо Београд и да отварамо нова радна места како бисмо младима дали прилику да своју будућност имају овде. Великани су своју борбу имали, а данас је наша борба да Београд и Србија буду економски јаки и заштићени и да будуће генерације имају праву сигурност у својој земљи – истакао је Мали.

Градоначелник је подсетио на дешавања којима ће се обележити годишњица, а то су војни митинг у Батајници, свечана академија и отварање обновљеног Музеја савремене уметности.   

Председник Субнора Београда Боро Ерцеговац захвалио је на пријему и истакао значај обележавања овог важног датума за будуће генерације јер треба да се уче на нашој антфашистичкој историји.

Kристина Јовановић, носилац Партизанске споменице 1941. године, истакла је да је срећна када види да се данас не заборављају њени саборци и када се одаје почаст изгинулим херојима. 

– Јуришали смо заједно са црвеноармејцима, гинули и одали су нам признање да смо подједнако храбри и пожртвовани. Успомена је много и не треба да заборавимо наше саборце који су дали живот за ослобођење Београда. Срећна сам што сам одмах по завршетку рата остала да заједно са мојим друговима обнављам Београд који је био у рушевинама. Наставила сам као ударник да стварам нови Београд и данас уживам када видим младе људе да не заборављају нашу антифашистичку борбу и славну историју – рекла је Кристина Јовановић.