четвртак, 19. октобар 2017.

Републички фестивал „Деца композитори” у понедељак

Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори” (Федемус 2017), 22. по реду, биће одржан у понедељак, 23. октобра, у 17 часова у сали „Донка Шпичек” Дечјег  културног центра Београда под називом „Хајде да певамо”. На концерту ће учествовати мали композитори и кантаутори из Панчева, Вршца, Лазаревца, Крушевца, Ваљева, Беочина, Крагујевца, Аранђеловца, Сремске Митровице, Великог Поповића и Београда.

Овај фестивал од 1995. године афирмише младе таленте и једини је фестивал на коме деца учествују као композитори, аутори музике и текста, и као извођачи. Фестивал промовише дечје стваралаштво и креативан рад одраслих са децом, а конкурс сваке године расписује дечји културни центар за дечју композицију у области вокалног и инструменталног стваралаштва. 

На конкурсу, који је био расписан у јануару, пристигло је више стотина композиција из преко тридесет градова и места Србије које су, групно или појединачно, компоновала деца основних  школа, на своје или текстове својих вршњака. По завршеном конкурсу, у марту селекциона комисија, у саставу наших еминентних професора музике и аранжера, одабрала је дванаест инструменталних, две електронске компјутерске композиције, уз које ће плесати чланице Балетског студија ДКЦБ-а  и  једанаест вокалних композиција  за које су израђене матрице, снимљене у студију „МТ” Микија Тодоровића. Снимљене вокалне композиције нашле су се на новом CD-u.

Од самог почетка реализације фестивала покровитељи су Министарство просвете и технолошког развоја и Министарство културе и информисања. Фестивал „Деца композитори” прописан је наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете и технолошког развоја. До сада су издате три аудио-касете, десет аудио CD-а у издњу ПГП-а и пет самосталних  издања. Ова издања прате и нотне збирке у којима се налазе око двеста седамдесет вокалних композиција.