четвртак, 19. октобар 2017.

Горан Весић и ратни пуковник Борислав Филиповић предводили дефиле „Кораком слободе”

Свачаним дефилеом „Кораком слободе” званично је почео програм обележавања 73 године од ослобођења Београда у Другом светском рату. Дефиле су предводили председник Скупштине града Никола Никодијевић, градски менаџер Горан Весић и министар одбране Александар Вулин, а учествовали су представници Града Београда, СУБНОР-а и борци учесници битке за ослобођење Београда.

Горан Весић је подсетио да Град Београд трећу годину заредом достојно обележава Дан ослобођења, те да је пре тога била дуга пауза као да су се „Београд и Србија стидели овог дана, што је срамота и никад више не сме да се понови”. 

– Свим Београђанима честитамо 73 године слободе, која је извојевана у крви. Да би наш град био слободан, 2.953 припадника Народноослободилачке војске и 940 црвеноармејаца дало је своје животе. Много више је било рањених и никад се неће ни сазнати колико је било цивилних жртава јер су грађани узимали пушке са улица и давали свој допринос – рекао је Весић, подсећајући на историјске догађаје током дана ослобађања.

Антифашизам је темељ свих модерних демократија у Европи, нагласио је Весић, и додао да је Београд крвљу задобио своје место у Европи. 

– Београдска операција једна је од највећих на Балкану, како по својој опсежности тако и по броју противника. Била је то бриљантна војна операција и имамо много разлога да је се с поносом сећамо – истакао је Весић, додајући да је последњих година стављена тачка на сраман покушај ревизије историје. 

Никола Никодијевић подсетио је да се од прошле године Дан ослобођења Београда обележава као манифестација од изузетног значаја за град Београд и да је уврштена у  сталне манифестације које финансира Скупштина града. 

– Тиме смо желели да омогућимо да се тај датум обележава достојанствено, али и да истовремено онемогућимо оне који би сутра желели да избришу тај датум из историје Београда. Били смо и сами сведоци једне велике неправде  да се од 2000. године до скоро овај дан обележавао на један стидљив начин. Ова градска власт и Република Србија су на срећу препознали важност овог датума  и данас га прослављамо достојанствено и раме уз раме са осталим метрополама, Паризом, Лондоном, Москвом, Минском, који такође славе победу над фашизмом – рекао је Никодијевић и додао да је модерна Европа настала управо на идејама антифашизма и победе у Другом светском раду у коме смо дали заиста велики допринос.

Mинистaр Aлeксaндaр Вулин истакао је да ми данас живимо у слободном граду и слободној земљи, али да слобода не долази сама од себе. 

– За слободу се бори, за слободу се живи. За њу смо се изборили захваљујући онима који су корачали овим градом много пре нас и изборили наше право да будемо на бољој страни света. Наши животи не смеју да обрукају њихове животе и не смеју да буду мање храбри него што је била њихова смрт. Ми данас говоримо о слободном граду слободних људи, слободној земљи и сами одлучујемо о томе ко су нам пријатељи, а ко непријатељи. Данас славимо слободу и право да наша земља сама одлучује о својој будућности. Нема више стида нити страха да ћемо неког увредити ако говоримо о слободи – рекао је Вулин.

Учесник битке за Београд – деведесетједногодишњи Борислав Филиповић, пуковник у пензији, истакао је да је на његовом ратном путу борба за ослобођење Београда била круна свих битака у којима је учествовао током Другог светског рата. 

– Ратовао сам на Сутјесци и другим ратиштима, али борба за ослобођење главног града у којој смо се заједно са црвеноармејцима борили против немачке Принц Еуген дивизије довела нас је до коначне победе. Јуришали смо од зграде до зграде, а народ нас је одушевљено дочекао, на шта смо сви били поносни – рекао је Филиповић. 

У организацији Позоришта „Дадов”, које је и извршни продуцент манифестације, изведена је радио-драма „Ослобођење Београда”, а оркестар Министарства одбране „Станислав Бинички” одржао је на Тргу републике концерт револуционарних песама „По шумама и горама”.