петак, 20. октобар 2017.

Весић: Музеј савремене уметности отвара врата на Дан ослобођења Београда

Београд данас слави 73. годишњицу своје слободе, а дaнaшњe oтвaрaњe Mузeja сaврeмeне умeтнoсти после десет година вeлики је дoгaђaj за грађане, рекао је градски менаџер Горан Весић, гостујући на ТВ Пинк.

Он је пoдсeтио дa je сaдaшњи прeдсeдник, a тaдa прeмиjeр, Aлeксaндaр Вучић у свoм eкспoзeу нaвeo дa му je jeдaн oд приoритeтa зaвршeтaк рeкoнструкциje Музеја савремене уметности и Нaрoднoг музeja, чиjи сe зaвршeтaк oчeкуje у aприлу 2018. гoдинe. Taкoђe, Mузej грaдa Бeoгрaдa бићe oтвoрeн 2019. гoдинe у Рeсaвскoj улици. 

– На данашњи датум пре 73 године Београд је ослобођен после 1.287 дана нацистичке окупације, а ослободиле су га јединице Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије. У бици за ослобођење Београда, која је једна од највећих у Другом светском рату на Балкану, погинуло је 2.953 припадника Народноослободилачке војске Југославије и 947 црвеноармејаца. Много војника и цивила је рањено, а сигурно је да никада нећемо сазнати тачан број жртава – рекао је градски менаџер, честитајући 20. октобар свим грађанима Београда.

Он је објаснио да су цивили такође учествовали у борбама и помагали ослободиоцима на разне начине. 

– Двадесети октобар је један од највећих дана наше историје и ми га са поносом славимо. Нажалост, до пре три године није било тако и није се славило. Пре осам година, тадашњи руски председник Дмитриј Медведев морао је да подсети своје домаћине да је годишњица ослобођења Београда, па је на брзину прављена свечана академија, а називи улица враћани су совјетским херојима – истакао је Весић.

Он је нагласио да у последње три године то није случај јер са поносом славимо овај дан. 

– Имали смо јуче меморијални марш „Корак слободе”, другу годину заредом. То је марш од Теразија, тачније од Игуманове палате до Трга републике, током којег ветерани, народни хероји и њихови потомци марширају рутом дуж које су се водиле највеће борбе. Оне су се водиле за Палату Албанија, Народно позориште и остале добро утврђене објекте у центру града. Припадник Народноослободилачке војске Младен Петровић је у току ноћи између 19. и 20. октобра окачио заставу са петокраком на врх Палате Албанија, што је практично значило да је Београд слободан – рекао је Весић.

Ова градска власт је Дан ослобођења Београда прогласила званичном манифестацијом, а питање је за претходнике због чега није било тако пре 2013. године. 

– То је званична прослава 20. октобра и сигурно је да ће и у будућности бити одржавана. Вечерас од 18 часова имамо свечану академију у Народном позоришту, а Војска Србије се као и пре три године прикључује прослави. Пре три године имали смо велику војну параду испред Палате Србија, док ћемо сада имати прилику да гледамо аеромитинг у Батајници. То ће бити прилика да видимо нову војну технику и уверимо се колико војска цени и баштини оно што се догодило пре 73 године – најавио је градски менаџер.

Говорећи о радовима у граду, Весић је истакао да они теку по плану и да ће сви радови бити завршени до 16. новембра, када је и рок за завршетак, а највероватније и раније.