петак, 20. октобар 2017.

Положен венац града на Споменик стрељаним родољубима

Члан Градског већа Стево Таталовић положио је данас венац на споменик у Алеји стрељаних родољуба 1941–1944. године на Новом гробљу. Пошту стрељаним патриотама одао је и председник Градског одбора Субнора Боро Ерцеговац.

Таталовић је истакао да је ослобођење Београда био један од пресудних догађаја у Другом светском рату на простору Југославије.

– Данас смо на простору где се налазе недужне жртве, чија је једина кривица била то што су били Београђани. Речи са плоче споменика, где су сахрањени родољуби, говоре највише. Оне нам кажу да ће ове бакље пољем славе вечно светлети. Немамо права ни морала да заборавимо људе који су као цивили своје идеје спроводили пружајући отпор тој немани која се зове фашизам. Они су своје животе дали, а ми морамо да наставимо и чувамо традицију антифашизма како се њихова дела никад не би заборавила – рекао је Стево Таталовић.

Боро Ерцеговац рекао је да је данашњи дан празник свих Београђана и да сваку следећу генерацију треба стално учити и подсећати да не забораве своје славне претке, да имају чиме да се поносе, јер да није било борбе против фашизма, данас не би било ни слободе. 

– Никада их нећемо заборавити, а оно што данас радимо је најмање што можемо да учинимо – истакао је Ерцеговац.