петак, 20. октобар 2017.

Никодијевић: Београд дао огроман допринос у борби против фашизма

Поводом обележавања 73. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас венац на Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944. године. Венце на споменик палим борцима Народноослободилачке војске и јединица Црвене армије положили су и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Субнора Србије, амбасадa Руске Федерације, Азербејџана, Украјине, Белорусије и удружења грађана.

Честитајући Београђанима Дан ослобођења, Никола Никодијевић истакао је да данашњи дан треба да служи на понос свим суграђанима.

– Ово је изузетан датум у нашој историји, на овај дан 1944. године Београд се ослободио од окупације и наш град од тада никада више није био окупиран. Искрено нам је жеља да овај 20. октобар буде последњи дан ослобођења који славимо у историји нашег града. Читава модрена послератна Европа настала је управо на идеји борбе против фашизма и победи у Другом светском рату. Београђани и читава Србија дали су огроман допринос тој борби и заиста не треба да се стидимо данашњег датума. Треба уздигнутог чела да га прослављамо и увек изнова да истичемо да смо били део велике коалиције која је победила највеће зло овога света а то је фашизам. Протеклих деценија стидљиво смо обележавали овај датум – рекао је Никодијевић и додао да морамо учити будуће генерације и нове нараштаје о свим последицама фашизма јер не будемо ли поштовали своју историју, прети нам опасност да се фашизам поново јави.

Он је подсетио да се овај датум први пут ове године прославља два дана и да је прошле године 20. октобар уврштен у манифестацију од изузетног значаја за град Београд, како нико сутра не би могао поново да га заборави. 

Делегације су потом положиле венце и на Споменик црвеноармејцу и уписале се у спомен-књигу.