петак, 20. октобар 2017.

Представљени туристички и привредни потенцијали Београда у Ријеци

Помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић присуствовао је данас манифестацији поводом обележавања 300 година православља у Ријеци, која је уприличена у том граду. Како је објаснио Милосављевић, тада се обележава дан када је указом цара Карла VI одобрено насељавање 200 православних породица на подручју Ријеке и тиме успостављен космополитски приступ – да се различитости цене, а не дискавлификују.

– С обзиром на то да већ има 300 година од тог указа, ово је битна манифестација и Град Београд је радо прихватио позив Привредне коморе Ријеке и Града Ријеке и са својом привредном и културно-туристичком делегацијом присуствовао овом јубилеју. Ми смо искористили јубилеј да, са једне стране представимо туристичку и културну понуду града Београда, а домаћин Ријека је инсистирао да један део наше понуде буду Дани Скадарлије у Ријеци и Опатији. Овом приликом захваљујем туристичким представницима и угоститељима из Скадарлије који су дошли о свом трошку и презентовали лепоту и чари наше боемске улице – објаснио је Милосављевић.

Према његовим речима, делегација Града Београда је на данашњем Привредном форуму региона, који је организован у оквиру ове манифестације, представила све инвестиције и потенцијале које Београд има. 

– Добили смо похвале за концепт и начин како Београд унапређује свој пословни амбијент, а моја улога је била да представим Београд као један од најпожељнијих инвестиционих градова. Наш портфолио инвестиција је овде представљен, али оно што је много битније је да су наши привредници у организацији Привредне коморе Београда имали прилику да директно сарађују са привредницима из Хрватске, БиХ, Мађарске и другима који су овде присутни. Имаћемо прилику и да договоре које овде правимо наставимо на Београдским инвестиционим данима, који ће бити организовани 9. и 10. новембра – објаснио је Милосављевић. 

Закључено је да смо ми у региону упућени једни на друге, навео је он, и додао да заједничким пројектима треба да градимо будућност. 

– Почетак овог форума обележила је иницијатива да се направи заједнички туристички производ за регион. Идемо у духу прављења добрих пројеката да кроз привредну и културну сарадњу унапређујемо и билатералну сарадњу две државе – нагласио је Милосављевић и додао да је на форуму исказано задовољство што се обнављају посете туриста из Србије, али и што туристи из Хрватске све више посећују Србију.